Νέα κρίση φαίνεται οτι ξέσπασε στην Τεχνική Ολυμπιακή του Κωνσταντίνου Στέγγου. Μετά την αποκάλυψη του mononews.gr την Πέμπτη τα ξημερώματα ότι μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου αναμένεται να «σφραγιστεί» και τυπικά η ήδη «κλειδωμένη» συμφωνία που έχει κάνει το fund του Fortress, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την «Τεχνική Ολυμπιακή», συμφερόντων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Στέγγου, παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ο γιος του, Ανδρέας Στέγγος, και η κόρη του, Μαριάνα.

Στο ΔΣ  ως πρόεδρος παραμένει ο ίδιος ο πατριάρχης της οικογένειας, Κωνσταντίνος Στέγγος, και ο γιος του, Γιώργος. Ο κ. Γιώργος Στέγγος παραμένει διευθύνων Σύμβουλος.

Προς το παρόν παραμένoυν  θολοί οι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκε ο κ. Ανδρέας Στέγγος, αν και στην αγορά φημολογείται ότι διαφωνεί με την απόφαση της οικογένειας του να συμπράξει με το Fortress. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη, το Fortress με την κίνηση αυτή δίνει«ανάσες» στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος έχει βγάλει προς πώληση το ξενοδοχειακό συγκρότημα του (θυγατρικού) Πόρτο Καρράς.

Το Fortress θα ενισχύσει κεφαλαιακά με 50 εκατ. ευρώ την εταιρεία του Στέγγου, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ομολογιακό δάνειο που θα χορηγηθεί θα έχει 18μηνη διάρκεια. 

Συνοδευόμενο και από μεγάλα ενέχυρα επί των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Τεχνικής Ολυμπιακής».

Αν και το ετήσιο επιτόκιο λέγεται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 10%, εν τούτοις ο Κωνσταντίνος Στέγγος, που είναι ιδρυτής, βασικός μέτοχος και Πρόεδρος του ομίλου, θα έχει την ευχέρεια να μην πληρώνει τόκους στο μεσοδιάστημα του ομολογιακού. 

Αυτοί θα αποπληρωθούν στη λήξη του, μετά από ενάμιση χρόνο. 

Όταν και θα εξοφληθεί , το σύνολο της οφειλής.

Στην παρούσα φάση και καθώς οι δύο πλευρές (Fortress και Στέγγος) έχουν συμφωνήσει σε όλα, το … κέντρο βάρους των εξελίξεων έχει μετατοπιστεί. 

Με τους νομικούς και την Alpha Bank να «τρέχουν» τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υπογραφή των συμβολαίων χρηματοδότησης της «Τεχνικής Ολυμπιακής».

Τι συμβαίνει με το Πόρτο Καρράς; 

“Στρίβειν δια του αρραβώνος” θυμίζει η διαδικασία πώλησης του Πόρτο Καρράς, η οποία έχει παγώσει, αποτέλεσμα της αδιαφορίας των επενδυτών να καταβάλουν υψηλά τιμήματα, και των πωλητών να κατεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους.

Τη στιγμή που η Τεχνική Ολυμπιακή ανέμενε από την πώληση του ξενοδοχείου να λύσει το σύνολο των προβλημάτων της και οι συστημικές τράπεζες ζητούν εδώ και μήνες την ανεύρεση επενδυτή, οι πωλητές φαίνεται να προτιμούν να βρεθεί μια λύση αναχρηματοδότησης του δανεισμού τους από ένα fund και να αφήσουν το Πόρτο Καρράς για αργότερα.

Το ερώτημα είναι τι θα πουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  προσπάθεια ανεύρεσης επενδυτή για το Πόρτο Καρράς, το ξενοδοχείο που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Τεχνικής Ολυμπιακής, βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς,οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εδώ κι ένα μήνα και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους μέχρι πρότινος υποψήφιους επενδυτές.

Ωστόσο η μητρική εταιρεία αν και εισηγμένη δεν έχει κάνει καμιά ανακοίνωση για το ναυάγιο των επαφών, ούτε για το τί μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Hines, όσο και οι άλλοι δύο υποψήφιοι ΤΕΜΕΣ και όμιλος Σαββίδη, δεν δείχνουν πλέον ενδιαφέρον  να επενδύσουν στο Πόρτο Καρράς, μετά τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα τιμήματα που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν και αυτά που ζητούσε ο πωλητής.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε., ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος είχε καταρτίσει με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited τις από 21 Ιανουαρίου 2019 συμβάσεις με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της εταιρείας.

Η διαδικασία όμως κόλλησε καθώς δεν έπεισαν οι προσπάθειες να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της εταιρείας.

Κύκλοι κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το Πόρτο Καρράς στους επενδυτές, τόσο μοναδικής αξίας σαν τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης.

Η προσπάθεια όμως αυτή έπεσε στο κενό, αφού σε αντίθεση με τον Αστέρα που αποτελεί μοναδικού κάλλους σημείο στην Αττική  των 5 εκατ. κατοίκων, το Πόρτο Καρράς είναι μόνο ένα, και μάλιστα το παλαιότερο, από τα πολλά πεντάστερα της Χαλκιδικής, τα οποία υπερισχύουν στον ανταγωνισμό με αυτό.

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός – Πτωτικές οι πληρότητες

Σημειώνεται ότι το ύψος των νέων επενδύσεων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα “σκαριά” στον κλάδο, είτε σε σχετικά πρώιμο είτε σε προχωρημένο στάδιο, θα ανέλθει μέχρι το 2020 -εφόσον αυτές τελικά υλοποιηθούν- σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη “πέσει” στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους.

Μεταξύ των νέων πολυτελών μονάδων, που προστέθηκαν στο δυναμικό της περιοχής, περιλαμβάνονται το “Miraggio Thermal Spa Resort” στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι με την εντυπωσιακή μαρίνα του, το “Ikos Olivia” στη Γερακινή, το “Pomegranate Wellness Spa Hotel” στα Νέα Μουδανιά, το “Sani Dunes” στη Σάνη στην Κασσάνδρα και το “Eagles Villas” στην Ουρανούπολη.

Την ίδια στιγμή, πτωτικές ήταν οι πληρότητες των ξενοδοχείων και, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιου, τον Μάιο του 2019 η πληρότητα στη Χαλκιδική ήταν 40% από 60% τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο όμιλος Μεντεκίδη, μέσω της «ΑΚΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», έχει λάβει άδεια δόμησης  για την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με διώροφα και τριώροφα κτήρια, με ανοιχτές και κλειστές πισίνες στην παραλία του Αγίου Ιωάννη της Νικήτης στη Σιθωνία στη Χαλκιδική.

Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου 200 δωματίων και 120 παραθεριστικών κατοικιών των 200 τ.μ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για το ξενοδοχείο αυτό έχει ήδη κλείσει συμφωνία με τα Marriott, τα οποία αρχικά είχαν δείξει επίσης ενδιαφέρον και για το Πόρτο Καρράς.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Σαββίδη προχωρεί σε επένδυση  80 εκατ. ευρώ στο Παλιούρι της Χαλκιδικής  για τη δημιουργία του «Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή του Ξενία Παλιουρίου στο δήμο Κασσάνδρας» και επομένως θα ήταν απίθανο και αυτός ο ενδιαφερόμενος να είναι διατεθειμένος πραγματικά να επενδύσει και στο Πόρτο Καρράς.

Η αποτυχία της προσπάθειας πώλησης του Πόρτο Καρράς, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ενδεχομένως σημαίνει ότι οι πωλητές δεν ήθελαν να χάσουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο στη συγκεκριμένη συγκυρία, εκτιμώντας ότι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη αποτίμηση αργότερα και για να κερδίσουν χρόνο ή να αναβάλουν για πάντα την πώλησή του, αρκεί να βρουν χρηματοδότη για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους.

Στα όριά της η Τεχνική Ολυμπιακή

Στην άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων υπαγόρευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018  αφού ο όμιλος παρέμεινε με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 36 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτέλεσε το “καμπανάκι” για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του 2018, το κυκλοφορούν ενεργητικό (36,7 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλότερο από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (72,7 εκατ. ευρώ) της Τεχνική Ολυμπιακή, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης να είναι αρνητικό.

Ταυτόχρονα, από τους πέντε κλάδους, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, μόνο οι δύο είναι κερδοφόροι. Οι τομείς, δηλαδή, των ξενοδοχείων και της διαχείρισης μαρίνων απέφεραν το 2018 λειτουργική κερδοφορία περίπου 5 εκατ. ευρώ και 581,4 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ζημιές από τις κατασκευές (-2,7 εκατ. ευρώ), το καζίνο (-335,7 χιλ. ευρώ) και τις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών και αγαθών (-233,3 χιλ. ευρώ).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποτυχία που ακολούθησε το εγχείρημα της πώλησης του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς, καθιστά αναγκαία μια ένεση ρευστότητας για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, λύση που βρέθηκε στη Fortress με την οποία συζητά την «ανάσα ρευστότητας» των 50 εκατ. ευρώ,

Κατά την αποτίμηση για τη χρήση του 2018, η αξία του Πόρτο Καρράς μειώθηκε κατά 72,5 εκατ. ευρώ, σε 394,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2018, προέκυψε επειδή η ζητούμενη τιμή πώλησης μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της προς πώληση έκτασης.

Ωστόσο τίμημα κοντά στα υψηλά νούμερα της αποτίμησης δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί, καθώς τα παλιά κτίσματά του και τα οικονομικά του προβλήματα, σε σύγκριση με τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αποθάρρυναν τους επενδυτές.

Κωνσταντίνος Στέγγος: Από τζίρο 1,5 δισ. στα προβλήματα ρευστότητας… και την κόκκινη Ferrari

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Κωνσταντίνος Στέγγος, εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία του ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν οι γιοι του, Γιώργος και Ανδρέας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Κ. Στέγγου ήταν μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης  από το 1965, που ίδρυσε την πρώτη  του εταιρεία με την επωνυμία ΠΕΛΟΨ, το  1976 που επεκτάθηκε με την ίδρυση  της  «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΤΕ» μέχρι το 1996 που προστέθηκε στον όμιλο επιχειρήσεων Κ. Στέγγου η εταιρεία «ΑΜΒΡΑΚΙΑ Α.Ε.», κι επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Γερμανία στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και στην Αγγλία σε ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις παλαιών παραδοσιακών κτιρίων στο κέντρο του Λονδίνου.

Από το έτος 1998 επεκτάθηκε και στην κατασκευή μαρίνων με αυτοχρηματοδότηση(ΔΗΛΟΣ ΜΑΡΙΝΕΣ Α.Ε.), σε κατασκευές στα Βαλκάνια (EURO CONSTRUCTION SRL), στην Αγγλία (TECHNICAL OLYMPIC UKLTD), αλλά η μεγάλη καταξίωση του Κώστα Στέγγου ήρθε το 1999 όταν εξαγόρασε το 80% της Αμερικανικής εταιρείας NEWMARK HOMES CORP., εισηγμένης στο Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης.

Την ίδια χρονιά απέκτησε το 100% του  Πόρτο Καρράς  στη  Χαλκιδική και το 2000 την  100% της Αμερικανική εταιρεία  ENGLE HOMES CORP., εισηγμένη  επίσης στο Χρηματιστήριο NASDAQ. Το 2000 ο τζίρος του ομίλου ξεπέρασε το ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια Αμερικής, με δραστηριότητα σε κατασκευές αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, αρδευτικών, λιμενικών, βιομηχανικών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών έργων στον Ελληνικό χώρο και ειδικών κατασκευών στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία και στα Βαλκάνια, και στο Real Estate στις ΗΠΑ.

Τότε ήταν μεταξύ των δέκα πρώτων Homebuilders της Αμερικής και στην πρώτη δεκάδα των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Οι μέτοχοι στις εισηγμένες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και Νέας Υόρκης, εταιρείες του ομίλου υπερβαίνουν τους 100.000 και οι εργαζόμενοι τις 5.000 άτομα.

Σήμερα όμως, το κλείσιμο της στρόφιγγας εσόδων από την κατασκευή δημόσιων έργων στην Ελλάδα (ο όμιλος δεν εκτελεί κανένα αυτήν την περίοδο στη χώρα), σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην είσπραξη οφειλόμενων από το Δημόσιο, αποστράγγιξε την Τεχνική Ολυμπιακή και οι  συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων και την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης, πίεσαν για την πώληση του Πόρτο Καρράς, 20 χρόνια μετά την απόκτησή του από τον όμιλο του Κ. Στέγγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο α’ εξάμηνο του 2018, οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή ανέρχονται σε 231,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία 154,4 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα και 77,3 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα, έναντι ιδίων κεφαλαίων συνολικού ύψους 328,3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων περιλαμβάνεται ποσό 12,1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά προκαταβολές πελατών (ταξιδιωτικά γραφεία) για κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία του συγκροτήματος.

Ο όμιλος παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ρευστοποιηθεί περιουσιακά στοιχεία έναντι 3,3 εκατ. ευρώ.

Η πώληση αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες), οι οποίες βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος, παρέμεναν επί χρόνια ημιτελείς και η Πόρτο Καρράς Α.Ε. δεν είχε τη δυνατότητα να τις ολοκληρώσει, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Τα   ακίνητα αυτά του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, πέρασαν από την Τεχνική Ολυμπιακή σε εταιρείες που συνδέονται με μέλη της οικογένειας Στέγγου.

Γιατί μπορεί η Τεχνική Ολυμπιακή να επηρεάστηκε από την κρίση και να αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τους ιδιοκτήτες της, και η κρίση δεν άγγιξε τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους.

Όπως λένε, ο Γιώργος Στέγγος κυκλοφορεί με κόκκινη Φερράρι τελευταίο μοντέλο (California)… με γερμανικές πινακίδες, επιλέγοντας δηλαδή να κάνει οικονομία… μόνο στον φόρο που έπρεπε να πληρώσει…

To άρθρο δημοσιεύτηκε και στη Real News