ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψουν οι 21 ευρωβουλευτές με βάση, φυσικά, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες, όπου και θα αποτυπωθεί η δύναμη των κομμάτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κατανομή των 21 εδρών είναι να περάσει ένα κόμμα το θεσπισμένο όριο του 3% επί της πανελλαδικής του εκλογικής δύναμης.
Στην προηγούμενη ευρωβουλή, επτά συνολικά κόμματα ήταν αυτά που είχαν κερδίσει έδρες.
Το εκλογικό μέτρο προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού ποσοστού με τις συνολικές έδρες.
Στην προκειμένη περίπτωση, το ποσοστιαίο όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι το 4,76% (100 δια 21).
Ωστόσο, με βάση τον υπολογισμό και των υπολοίπων, μπορεί ένα κόμμα με χαμηλότερο ποσοστό από το απαιτούμενο «μέτρο» να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή. Και τούτο γιατί λαμβάνονται υπόψη και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των κομμάτων. Γεγονός που συνέβη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου όταν με ποσοστό 3,46% στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 κατάφερε να πάρει μία έδρα στην ευρωβουλή.
Αναμφίβολα, η σύνθετη διαδικασία που ακολουθείται με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις.
Κάτι τέτοιο έγινε στις προηγούμενες ευρωεκλογές με τη Χρυσή Αυγή, η οποία με ποσοστό 9,39% εξέλεξε όχι δύο βουλευτές, όπως θα ήταν το «λογικό», αλλά τρεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στις περασμένες ευρωεκλογές, από την πρώτη κατανομή, δηλαδή από τα κόμματα που ξεπέρασαν το «μέτρο» του 4,76%, μοιράστηκαν 13 έδρες στην ευρωβουλή, ενώ οι υπόλοιπες έδρες κατανεμήθηκαν με τη σύνθετη διαδικασία των υπολοίπων.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με τη σημερινή μάχη των ευρωεκλογών, αξίζει να επισημανθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών, που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με ποσοστό 35,46%, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 28,10%, η Χρυσή Αυγή 6,99%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ως πρόδρομο σχήμα του ΚΙΝΑΛ) είχε πάρει 6,28%, το ΚΚΕ 5,55%, το Ποτάμι 4,09%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69% και η Ένωση Κεντρώων 3,43%.
Αυτά τα οκτώ κόμματα είχαν κερδίσει την εκπροσώπησή τους στην εθνική Βουλή.