Τον Μάιο του 2005, μόλις 16 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Parmalat στην Ιταλία, δέκα πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρείας γαλακτοκομικών Parmalat και ένας δικηγόρος καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από δικαστήριο του Μιλάνου, σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λογιστικής απάτης στην Ιταλία. Οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονταν από 10 μήνες μέχρι 2,5 χρόνια.  Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά με την “αμαρτωλή”  Folli Follie.

Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού χρηματιστηρίου ύψους 1 δισ. ευρώ (μεγαλύτερο ακόμα και από του Κοσκωτά που ήταν 100 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο , ενώ έχουν επιβληθεί δεσμεύσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας εν τούτοις η 2η ειδική ανακρίτρια, που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν έχει ακόμα καλέσει τους βασικούς μετόχους ,που είναι η οικογένεια Κουτσολιούτσου, σε απολογία.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου  από το fund Quintessential Capital Management  (QCM) έγινε στις 4 Μαΐου του 2018.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 εμπλεκομένων ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τζώρτζης και Μαρίζα Κουτσολιούτσου

Τι λένε νομικές πηγές 

Πηγή που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση επισημαίνει σε κατ’ ιδίαν συνομιλία ότι:  “H ανακρίτρια εξετάζει αυτή την στιγμή την υπόθεση η οποία είναι δύσκολη και ο φάκελος ογκώδης. Εκτιμάται ότι ο Δημήτρης , η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος όπως και οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι θα κληθούν σε απολογία εντός του θέρους του 2019”.

Βέβαια άλλη νομική πηγή εξηγεί με νόημα: “Εκτός εάν φορτώσουν την ανακρίτρια και με επιπλέον δουλειά.  Τότε από το Φθινόπωρο και βλέπουμε”.

Τονίζεται ότι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας είναι κορυφαίοι δικηγόροι και πανεπιστημιακοί κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Γιαννίδης και Γιώργος Γεωργιάδης. 

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Μέλος ΔΣ Folli Follie

Dolce Vita σε hot εστιατόρια με παρουσία περιπολικού

H μεγάλη, σύμφωνα με νομικές πηγές , καθυστέρηση στην διαδικασία  δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί  τον “πολύ”  Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η τουλάχιστον αυτό θέλει να δείχνει στο φιλικό του περιβάλλον.

Ο τέως CEO της Folli Follie στις 4 Μαιου του 2019 γιόρτασε την πρώτη μαύρη επέτειο της FF στο περίφημο εστιατόριο Ι Frati στα Βόρεια Προάστεια.

Άψογα ντυμένος μπήκε στο hot restaurant της Κηφισιάς   στις 3 το μεσημέρι και βγήκε από αυτό μετά τις 12 το βράδυ.

Φυσικά υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών που παρακολουθούν κάθε του βήμα. (Είναι γνωστό ότι με εντολή της εισαγγελίας τον παρακολουθεί ένα περιπολικό 24 ώρες το 24ωρο. Όπως φυσικά και τους Δημήτρη και Καίτη Κουτσολιούτσου)

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θαμώνες του I Fratti συναντούν τον καλοντυμένο και χαλαρό Τζώρτζη. Μόνο τους τελευταίους 2 μήνες τον έχουν δει τουλάχιστον 2 φορές.

Το αόρατο πέπλο

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεώτερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου και συνάμα η μεγαλύτερη υπόθεση πλαστογράφησης των οικονομικών καταστάσεων ενός επιχειρηματικού ομίλου, που έχει κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσουν οι αρχές της χώρας, είναι σαν να μην υπάρχει για πολλές εμπλεκόμενες πλευρές.

Και αυτό δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέσα Απριλίου ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) Χαράλαμπος Γκοτσης παρέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση της ΕΚ για το 2018.

Εάν όμως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μπει στον κόπο να διαβάσει την Έκθεση, τότε μάλλον θα νιώσει έκπληξη.

Πουθενά στις 140 σελίδες της δεν γίνεται καμία ευθεία αναφορά για τη μεγάλη απάτη των Folli….

To όνομα της αμαρτωλής εταιρείας, μετοχικών συμφερόντων ακόμη μέχρι τώρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, απουσιάζει παντελώς.

Το γεγονός αυτό θεωρείται μεγάλο ατόπημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

“““““““““

Το πόρισμα φωτιά 

Λίγους μήνες πριν και για την ακρίβεια στις 10 Δεκεμβρίου του 2018 σε 132 σελίδες  δημοσιοποιείται το πόρισμα-φωτιά του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie και τις ποινές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, που αντιμετωπίζουν τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα της αμαρτωλής εταιρείας.

Ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση έχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Στην εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, πορισματική αναφορά του έμπειρου οικονομικού εισαγγελέα, αποδίδονται κατηγορίες για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση αφορά όμως μια συγκεκριμένη χρονική διαδρομή για τη Folli που ξεκινά με αφετηρία τον Απρίλιο του 2017, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας χρήσης του 2016.

Τα οποία όπως και αυτά του 2017 έχουν αποδειχθεί απατηλά.

Ενώ για τα προηγούμενα χρόνια, οι όποιες λαθροχειρίες είναι υπό εξέταση, καθώς τα πρώτα ευρήματα που έχουν υπάρξει από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal δείχνουν ότι η ιστορία της απάτης ξεκινά από το 2001 ή και προγενέστερα.

Το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφορά την εκχώρηση μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του Τζώρτζη, μέσω των οποίων εισπράχθηκαν 23 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η πώληση των μετοχών έγινε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού της χρήσης του 2016, που έδειχνε ψευδώς ότι όλα ήταν ανθηρά στα Folli.

Τέλος τονίζεται ότι ως ιδρυτής εγκληματικής οργάνωσης κινδυνεύει να κατηγορηθεί ο ιδρυτής της Folli Follie.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αλλά και ο γιος του Γιώργος (Τζώρτζης) με ακόμα δύο πρόσωπα, κλήθηκαν αρχές Απριλίου από τον εισαγγελέα να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

To κείμενο δημοσιεύτηκε και στη RealNews