Με στόχο το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων να μειωθεί στο 5% το 2022, από 40% που είναι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα βάζει σε εφαρμογή το πλάνο του μετασχηματισμού της που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί και πάλι μία υγιής, κερδοφόρα τράπεζα που θα είναι τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά και θα αποτελεί πρώτη επιλογή για όλους τους Έλληνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας πριν από λίγο το πλάνο του μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας σε Έλληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκε τόσο στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα, για το ΛΕΠΕΤΕ είπε ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για τη διευθέτησή του με την κυβέρνηση παρά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν, καθώς δεν μπορούν σήμερα να παίρνουν τέσσερις φορές πάνω η επικουρική σύνταξη από αυτή που παίρνει ο μέσος Έλληνας.

Όπως είπε, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα ενταχθούν σε δημόσιο φορέα (αναμένονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις) και συμπλήρωσε: «Η Εθνική Τράπεζα θα συμμετέχει και θα συμβάλει οικονομικά με 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ούτως ώστε οι συνταξιούχοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν υψηλότερη επικούρηση».

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι υπάρχει υποχρέωση να πωληθούν μέχρι το τέλος του 2020, σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη μία αποτυχία».

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε καλή τιμή και αυτό θα συμβεί όσο η συγκυρία βελτιώνεται», είπε ο κ. Μυλωνάς και εκτίμησε ότι το κλίμα θα είναι πολύ καλύτερο μετά τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αυτήν τη στιγμή, είπε ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι χαρακτηρίζονται «μη σοβαρές».

Οι έξι στρατηγικές προτεραιότητες της τριετίας είναι:

-Η εξυγίανση του ισολογισμού, με εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των ρυθμίσεων, πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

-Εξορθολογισμός του κόστους προσωπικού και γενικών εξόδων, ώστε ο δείκτης κόστους-εσόδων να διαμορφωθεί στο 45% από 75% που ήταν στο τέλος του 2018. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου αλλά και στο κλείσιμο καταστημάτων. Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2019 είχαν κλείσει 65 καταστήματα και ο σχεδιασμός είναι για άλλα τόσα μέχρι αρχές Ιουλίου (σύνολο δηλαδή 130), ώστε η τράπεζα να έχει δίκτυο 390 καταστημάτων και 420 σημείων εξυπηρέτησης.

-Η αύξηση των εσόδων μέσα από την ενίσχυση των εξατομικευμένων πωλήσεων, εστιάζοντας τόσο στις διασταυρούμενες πωλήσεις της λιανικής τραπεζικής, αλλά και σε νέα εταιρική τραπεζική που θα ενισχύσει τη σχέση της με τους μεγάλους πελάτες και θα αυξήσει τη συνεργασία της με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Εκσυγχρονίζει το εργασιακό μοντέλο της, κινητοποιώντας, αξιολογώντας και επιβραβεύοντας το προσωπικό, ούτως ώστε να παίρνει πρωτοβουλίες και να γνωρίζει ότι θα αναβαθμιστεί. «Είμαστε πολύ παθητικοί στον τρόπο λειτουργίας μας. Θυμίζουμε Δημόσιο. Αυτό θα αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

-Η βελτίωση των συστημάτων ελέγχου.

-Αναβάθμιση και επένδυση στο κομμάτι των τεχνολογικών υποδομών.