Με το … αριστερό ξεκίνησε η νέα χρονιά για την ΦΑΓΕ, η οποία δείχνει να χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά του ελληνικού γιαουρτιού. Η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου παρουσίασε νέα σημαντική κάμψη πωλήσεων και συρρίκνωση της λειτουργικής κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν κατά 13,1% ή κατά 19,2 εκατ. δολ. και υποχώρησαν στα 127,9 εκατ. δολ. από 147,1 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε κατά κύριο λόγο στην πτώση των πωλήσεων στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, δηλαδή στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, κατά 13,9%,21,1%, 3,5% και κατά 4,3% αντίστοιχα.

Η νέα μεγάλη κάμψη αποδίδεται στη συρρίκνωση του όγκου πωλήσεων κατά 5,1%, στη μείωση της καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης κατά – 4,9% και στην αρνητική επίδραση που είχε η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της λίρας. Η πτώση του όγκου πωλήσεων αφορά στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 11,5% και 4,2% αντίστοιχα. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τους όγκους της κατά 11,9% και 12,2%, αντίστοιχα.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στα λειτουργικά κέρδη, τα οποία υποχώρησαν κατά 38,4% ή κατά 9,5 εκατ. δολ. και διαμορφώθηκαν στα 15,2 εκατ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 24,7 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2018. Μια πτώση που αποδίδεται στη μείωση του μικτού κέρδους, κυρίως λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του γάλακτος, της πρώτης ύλης δηλαδή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, κατά 17,9% και 33,7% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η ΦΑΓΕ που πρωτοστάτησε στη ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς του ελληνικού γιαουρτιού αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο εργοστάσιο του Johnstown στην Αμερική, υπογράφοντας ήδη σχετικές συμφωνίες με διάφορους προμηθευτές και εργολάβους.

Όσον αφορά στην πορεία κατασκευής του εργοστασίου στο Λουξεμβούργο, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνει να «κολλάει» στην εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, η εταιρεία επισημαίνει στις οικονομικές καταστάσεις πως έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορους προμηθευτές και εργολάβους που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κατασκευή, τονίζοντας πως το ελάχιστο ποσό επένδυσης που όφειλε να πληρώσει βάσει αυτών των συμφωνιών έως 31 Μαρτίου 2019 ανέρχονταν σε $26 εκατ. με χρονικό ορίζοντα για την καταβολή τους, μεταξύ ενός και πέντε ετών.