Όπως φαίνεται οι 100 ημέρες δεν ήταν αρκετές για να εκπονήσει ο κ. Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, με τους επιτελείς του, το νέο στρατηγικό σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» της τράπεζας. Και όπως όλα δείχνουν, θα απαιτηθεί πολύ περισσότερος χρόνος για την κατάρτιση του σχεδίου, την εκπόνηση του οποίου θα αναλάβει – σύμφωνα με πληροφορίες – η McKinsey.

Ο κ. Ψάλτης, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα πέρυσι, είχε την πρώτη άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους, μόλις είχε λάβει το «χρίσμα» να είναι ο νέος CEO της Alpha Bank, βγάζοντας έξω από την κούρσα της διαδοχής τον έμπειρο τραπεζίτη κ. Γιώργο Αρώνη.

Σε εκείνη τη συνάντηση είχε κάνει λόγο για πρόγραμμα 100 ημερών, με δύο βασικούς άξονες: την αποφασιστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Οι 100 ημέρες πέρασαν, χωρίς ανακοινώσεις.

Προ ημερών, ο κ. Ψάλτης, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας και ανώτερα στελέχη, αναφέρθηκε στον νέο στρατηγικό σχεδιασμό. Με κύρια στόχευση πάντα στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση των εσόδων. Προτεραιότητες δηλαδή που είναι κοινές για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Πιο επιθετικό πλάνο για τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλάνο, πιο επιθετικό σε ό,τι αφορά τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, θα το εκπονήσει η McKinsey. Αυτό το νέο σχέδιο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η Alpha Bank εστιάζει στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων. Και ο αναθεωρημένος στόχος της για το 2019 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ (από το αρχικό 5 δισ. ευρώ). Από αυτά τα 5,5 δισ. ευρώ, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις χαρτοφυλακίων και 1,4 δισ. ευρώ από οργανικές δράσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η  Alpha Bank έχει δρομολογήσει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων μικρών επιχειρηματικών δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ, ένα δεύτερο πακέτο συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ που αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και ένα τρίτο  πακέτο  ύψους 800 εκατ. ευρώ που είναι καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχος της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2021 είναι τα προβληματικά δάνεια να μειωθούν κατά 25 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

– Τα «κόκκινα»  δάνεια (NPLs) που τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 14,6 δισ. ευρώ να περιοριστούν στα 3,9 δισ. ευρώ, να μειωθούν δηλαδή κατά 10,7 δισ. ευρώ.

– Ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), που διαμορφώθηκαν στα 21,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, να συρρικνωθούν στα 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, που σημαίνει μείωση κατά 14,3 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank  στοχεύει σε ακόμα δραστικότερη μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων μέσα από τα δύο σχέδια μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων του  υπουργείου  Οικονομικών (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος και, όπως έχει παραδεχτεί ο κ. Ψάλτης, και τα δυο σχέδια είναι θετικά και, εφόσον λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές, θα αξιοποιηθούν από την τράπεζα.