ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, λέει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν τις πολιτικές εντάσεις που παρατηρούνται στη Γηραιά Ήπειρο και να απαντήσουν με κοινό μέτωπο στις κινεζικές και αμερικανικές εμπορικές απειλές.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βιλερουά ντε Γκαλό εξαίρει τις προσπάθειες Ντράγκι να διατηρήσει ενωμένη την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας τα επιτεύγματα που κατόρθωσε από το 2012 και μετά, όταν δεσμεύτηκε να κάνει “ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το κοινό νόμισμα, «εντυπωσιακά».
Ο Ντράγκι αύξησε το εύρος των νομισματικών μέσων της ΕΚΤ και ήταν εκείνος που εφάρμοσε την τραπεζική ένωση, λέει ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που σημαίνει ότι «το ευρώ είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια κρίση».
Οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του Γερμανού ομολόγου του, του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο κ. Βάιντμαν επιτίθεται συχνά στις αλλαγές που έφερε ο Ντράγκι και ήταν ο μοναδικός στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που ψήφισε κατά της δέσμευσης του προέδρου της ΕΚΤ να κάνει «ό,τι χρειάζεται».
Ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σημειώνει ότι εάν αναλάβει την κορυφαία θέση, είναι απίθανο να αλλάξει ριζικά πολιτική, λέγοντας ότι η Ευρωζώνη «σημειώνει πρόοδο» στην εκπλήρωση του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.
«Πριν από τρία χρόνια, η βασική απειλή ήταν ο αποπληθωρισμός… Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς [η ΕΚΤ], ως ομάδα, είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο μας». Παραδέχεται όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα – ειδικά στην επικοινωνία με το κοινό.
«Θα πρέπει να εξηγούμε καλύτερα και να συζητάμε με τους πολίτες πώς συμβάλλει η νομισματική πολιτική στις προσδοκίες τους: στην απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη, στον περιορισμό των ανισοτήτων ή στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής», λέει.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα καλύτερη δουλειά ακούγοντας και εξηγώντας περισσότερο και προστατεύοντας ταυτόχρονα με σθένος την ανεξαρτησία της ΕΚΤ: η ανεξαρτησία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, διότι αυτή είναι η καλύτερη διασφάλιση για τη σταθερότητα των τιμών».
Ο Βιλερουά ντε Γκαλό λέει επίσης ότι η εμπορική πολιτική είναι ο «αποφασιστικός καταλύτης» για τη δύναμη οποιασδήποτε ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει πλήξει σοβαρά την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της Ευρώπης, με την ανάπτυξη να υποχωρεί, στα τέλη του 2018, σε χαμηλά τεσσάρων ετών πριν ανακάμψει κάπως στο 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
«Δυστυχώς, οι τελευταίοι θόρυβοι αναζωπυρώνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα», δηλώνει.
«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να απαντά στις εξωτερικές πιέσεις με ισχυρή εσωτερική ενότητα. Πάρτε ως παράδειγμα τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ή την άνοδο της Κίνας… Η ενότητα θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη», τονίζει.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας συμμετείχε στην κατάρτιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του ευρώ και η επόμενη δουλειά του θα μπορούσε να είναι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: αυτή του σημαντικότερου οικονομικού αξιωματούχου στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που έκανε το πρακτορείο Bloomberg αυτόν το μήνα, θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, ο Βιλερουά ντε Γκαλό δεν δίνει μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις.
«Δεν αποφασίζουν οι δημοσκοπήσεις», λέει και προσθέτει: «Ευτυχώς ζούμε σε δημοκρατίες, οπότε αυτός που θα αποφασίσει, εν ευθέτω χρόνω, θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Επιπλέον, ο Βιλερουά ντε Γκαλό αρπάζει την ευκαιρία για να προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Ευρώπης στις παγκόσμιες οικονομικές εντάσεις κινδυνεύει από διχασμούς «μεταξύ βορρά και νότου και, πέρα από την Ευρωζώνη, μεταξύ ανατολής και δύσης».
Τονίζει ότι οι «τρεις οικονομικοί θησαυροί της περιοχής – το κοινό νόμισμα, η ενιαία αγορά και, το σημαντικότερο, η κοινωνική οικονομία της αγοράς» στηρίζονται στην «επιτυχή ισορροπία μεταξύ οικονομικού ανταγωνισμού και κοινωνικής συνοχής».
Μιλώντας στο νέο κέντρο καινοτομίας της Τράπεζας της Γαλλίας, που άνοιξε πέρυσι, σημείωσε ότι για να αντιμετωπίσουν την ανεργία οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φορολογία και να ακολουθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.
Ο Βιλερουά ντε Γκαλό έχει επίσης και κάποιες φρέσκες ιδέες πολιτικής: έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνουν μικροαλλαγές στο καθεστώς των επιτοκίων της ΕΚΤ για να μειωθούν οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες της περιοχής, την ώρα που δίνουν μάχη για να έχουν κέρδη. Το 2014, η ΕΚΤ μείωσε ένα από τα βασικά επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος και εξακολουθεί να χρεώνει στις τράπεζες 0,4% για τα διαθέσιμα που διακρατούνται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Ο Βιλερουά ντε Γκαλό προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, πιέζοντας τους ομολόγους του να αντιγράψουν τους Ελβετούς και τους Ιάπωνες μεταβαίνοντας σε ένα κλιμακωτό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ θα επιστρέφει ουσιαστικά μέρος αυτής της εισφοράς πίσω στις τράπεζες.
Οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές αυτόν το μήνα. Το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας, τον Νοέμβριο, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα πάρει την προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πιθανότητές του θα βελτιωθούν αν κάποιος Γερμανός υποψήφιος πάρει μία από τις δύο άλλες θέσεις.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ανησυχία των βορειοευρωπαϊκών κρατών ότι ένας Γάλλος πρόεδρος στην ΕΚΤ θα παράσχει υπερβολική στήριξη στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανησυχία στη Γερμανία (την οποία, ως κεντρικός τραπεζίτης, κατανοεί και συμμερίζεται πλήρως) πως η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να επιβαρύνεται υπερβολικά, ούτε καν στην πιθανή περίπτωση μιας επόμενης ύφεσης».
Καλεί δε τους πολιτικούς να βάλουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, όπως και μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς.
Και ο Βιλερουά ντε Γκαλό υποστηρίζει με σθένος το κοινό νόμισμα. Κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ισχυρίζονται ότι το ευρώ έχει ωφελήσει τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία χάνει.
«Το 75% των πολιτών θέλει να κρατήσει το ευρώ ως νόμισμα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», λέει. Και προσθέτει: «Είναι ευθύνη όλων μας, ως διοικητικό συμβούλιο, να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη».
[ft_copy]
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ