ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενοχλημένο φάνηκε το Μέγαρο Μαξίμου στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε την «13η σύνταξη», ως «προεκλογικό επίδομα», καθώς όπως ανέφερε μια κανονική 13η σύνταξη θα έπρεπε να ολόκληρη δοθεί τον Δεκέμβριο και όχι «5 ημέρες πριν τις εκλογές».
«Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμη αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
«Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας», συνεχίζει η ανακοίνωση του Μαξίμου.
Παράλληλα το Μαξίμου επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως στον κόσμο των σύγχρονων τεχνολογιών η εργασία μπορεί να αλλάξει μορφή.
«Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
O Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό σε συνάρτηση με το πρόβλημα της ανεργίας και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, αναφέρθηκε στην ανάγκη το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της τεχνολογικής εξέλιξης και να εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
«Θέσεις εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν αν η οικονομία στην Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσεται με 2%, θέλουμε 4% ρυθμό ανάπτυξης», ανέφερε.
«Η Ελλάδα είναι απέναντι σε μία ψηφιακή επανάσταση και δεν συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή», συνέχισε. Τόνισε πως θα είναι καταστροφικό «αν δεν παρακολουθήσει το κράτος αυτή την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας, με πολύ τολμηρά βήματα ως προς την ψηφιακή πολιτική… Την προφανή δυνατότητα να μπορεί να μπαίνει ένας νέος άνθρωπος ας πούμε από το κινητό του και μέσα από ένα site να αποτελεί την πύλη πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο, με εύκολη ταυτοποίηση… Αυτό το άλμα του εκσυγχνονισμού από πλευρά κράτους και επιχειρήσεις θα είναι αυτό που θα δημιουργήσει τελικά περισσότερες θέσεις. Και, ναι ,η ίδια η φύση της εργασίας αλλάζει σήμερα στη σημερινή κοινωνία και πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψιν μας.»
«Θυμάμαι πως ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί πως εγώ είμαι κατά του οκτάωρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στον νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο. Και ότι το κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες», πρόσθεσε και έδωσε μια σειρά από παραδείγματα.
«Το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, όχι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στη παραδοσιακή εργασία οκτώ ώρες πέντε μέρες την εβδομάδα. Όταν μια μία επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνα γνώμη των εργαζομένων, με πολύ καλύτερες απολαβές από πριν και αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε πως είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».
«Κάποιοι που τα λένε αυτά και κυνηγούν σκιές είναι άνθρωποι, λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά, δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο που ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν πως μπορούν να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80.Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Οι άνθρωποι που τα ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι πως δεν έχουν το πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος», κατέληξε.
Λίγο αργότερα, σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν είπε ποτέ πως είναι εναντίον τους.
«Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε πως εάν σε μια επιχείρηση υπάρξει συμφωνία εργοδότη με εργαζομένους τότε θα μπορεί να υπερισχύει. Μίλησε, ακόμα, για κίνητρα που θα δώσει σε επιχειρήσεις ώστε να διανέμουν από τα κέρδη τους στους εργαζόμενους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;