Το συγκρότημα είχε σχεδιαστεί και λειτουργήσει στο παρελθόν για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Η βασική χωρική οργάνωση των κτιρίων είχε γίνει για τις λειτουργικές απαιτήσεις της παραγωγής και της αποθήκευσης του κρασιού.
Συγκεκριμένα, η βασική οργανωτική τυπολογική μονάδα αποτελείται από χώρους για το πάτημα των σταφυλιών, που βρίσκονται σε άμεση επαφή με ένα μεγάλο διπλού ύψους χώρο, στον οποίο αποθηκεύεται το κρασί σε βαρέλια. Αυτή η βασική χωρική οργάνωση επαναλαμβάνεται σε όλο το συγκρότημα επιτυγχάνοντας παράλληλα χωρική διαφοροποίηση και ποικιλία.
Θολωτοί χώροι διαφόρων μεγεθών και χρήσεων οργανώνονται σε δυο βασικούς κτιριακούς όγκους. Αυτοί οι χώροι, άλλοτε υπόσκαφοι, κρύβουν τη μορφή τους και άλλοτε κυβικοί όγκοι, εκδηλώνονται στην επιφάνεια. Ο τρόπος κατασκευής (λιθοδομή) καθορίζει τη μορφή και το μέγεθος των χώρων καθώς και τον τρόπο που συνδέονται χωρικά.
Θόλοι, τόξα, χοντροί τοίχοι, μικρά ανοίγματα συνθέτουν την πολύπλοκη γεωμετρία και μορφή των κτισμάτων. Η τυπολογική μονάδα, που συνθέτει τον ιστό του Πύργου, είναι εμφανής και σ’ αυτό το συγκρότημα, στο οποίο η προφυλαγμένη αυλή με την αυστηρή χωροθέτηση και με τα κτίσματα οργανωμένα γύρω της, επιτρέπει μια σχεδόν «θεατρική» ανάγνωση του χώρου, προκαλώντας ταυτόχρονα την αίσθηση μιας αυξημένης ιδιωτικότητας και εσωστρέφειας.
Η μορφολογία, η συνολική ανώνυμη τοπική αρχιτεκτονική των κτιρίων και η σχεδόν ανεμπόδιστη θέα της περιοχής δημιουργούν ένα μέρος με τις προϋποθέσεις για τη σύνθεση μιας συνολικής χωρικής εμπειρίας για την κατοίκηση διακοπών με ένα μοναδικό συνδυασμό τοπικών και σύγχρονων χαρακτηριστικών.
Η όλη προσπάθεια ανακαίνισης χαρακτηρίζεται από την «εισαγωγή» μιας νέας χρήσης (κατοικίες διακοπών) στο παλαιό κέλυφος, διατηρώντας παράλληλα τις χωρικές ιδιότητες της αρχικής αρχιτεκτονικής. Έμφαση δόθηκε στη χρήση των τοπικών υλικών και τεχνικών στα περισσότερα από τα τελειώματα, δημιουργώντας παράλληλα έπιπλα και αρχιτεκτονικά στοιχεία επηρεασμένα από τις απλές και σαφείς μεθόδους κατασκευής της ανώνυμης τοπικής αρχιτεκτονικής.
Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γιάννης Α. Κακλαμάνης / Palimpsest Architects + Engineers
Σύμβουλοι-Συνεργάτες: Χρήστος Α. Κακλαμάνης / Palimpsest Architects + Engineers
Τοποθεσία: Πύργος Καλλίστης, Θήρα
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 896,16 m2
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 445,07 m2
Χρόνος Μελέτης: 2001 – 2009
Χρόνος Κατασκευής: 2002 – 2009
Φωτογραφίες: Mark Scott
ΠΗΓΗ: ΚΤΙΡΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Zante Maris Suites: Ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ζάκυνθο (18 pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «CASA COOK»: Ένα μαγευτικό ξενοδοχείο με χαρακτηριστικά παραδοσιακού οικισμού στο Μαρμάρι της Κω (22 pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών