ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην πρώτη έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP, τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις, ενώ τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση κινούνται πτωτικά, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των καταχωρήσεων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.
Σταθερή ανοδική πορεία παρουσίασαν τα συνολικά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα, κατά την τριετία 2015-2018, με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά περίπου 9%, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία μελέτης της ICAP. Τα μεγέθη αυτά προκύπτουν μόνο από τον υπολογισμό των εσόδων που προήλθαν από τη διαμονή (μίσθωση), ενώ έχουν προσμετρηθεί και τα έσοδα, τόσο από ακίνητα, των οποίων η εκμετάλλευση δεν υπερέβη τις 92 ημέρες (βραχυχρόνια μίσθωση), όσο και από ακίνητα που εκμισθώθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά διατηρούν το «χαρακτήρα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης (οικογενειακό προϊόν, επιπλωμένα δωμάτια, σπιτική φιλοξενία, κλπ).
Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ιδιωτών (ιδιοκτήτες ακινήτων, πλατφόρμες διαμοιρασμού, εταιρείες διαχείρισης) που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Η μελέτη επισημαίνει ως παράγοντες διεύρυνσης της προσφοράς υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης την απουσία φορολογικού πλαισίου τα προηγούμενα έτη, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής συγκυρίας της χώρας. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού των στοιχείων αυτών ήταν να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των καταχωρημένων διαθέσιμων καταλυμάτων.
Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της εξεταζόμενης αγοράς ήταν σαφώς υψηλότεροι στην αρχή της τρέχουσας δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψιν και το ρυθμό εξέλιξης των καταχωρήσεων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Ελλάδα, η βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ενώ οι συνεχείς και αλλεπάλληλες εξελίξεις μεταβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς την εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε η ICAP, την οποία βασίζει σε κατάλληλο οικονομετρικό υπόδειγμα, τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση πρόκειται να παρουσιάσουν μικρές ετήσιες μεταβολές, κατά την τριετία 2019-2021.
Καθοριστικό ρόλο στην προβλεπόμενη μείωση αναμένεται να διαδραματίσει η υποχρεωτική δήλωση/εγγραφή ακινήτων και η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την εξεταζόμενη δραστηριότητα, οι οποίες πιθανότατα θα ανακόψουν μέρος της δυναμικής της. Φορείς του κλάδου εξαγγέλλουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η τροποποίηση του νομικού και φορολογικού πλαισίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της δυναμικής της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς ωστόσο να πλήττονται άλλοι κομβικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Κοντοέ, Senior Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP, ο οποίος επιμελήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης, οι οικονομίες διαμοιρασμού που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία οδήγησαν στη δημιουργία νέων μορφών επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της διαμονής. Η βραχυχρόνια μίσθωση δωματίων/διαμερισμάτων/γραφειακών χώρων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας έχει εξελιχθεί σε προσοδοφόρα και ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Ελλάδα και δικαιολογημένα θεωρείται ότι έχει μεταλλάξει τον εγχώριο κλάδο του real estate.