• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο μεγιστάνας του real estate που έδωσε την κληρονομιά των παιδιών του σε φιλανθρωπίες

    • Bloomberg

    Alex Shin, αντιπρόεδρος Centaline


    Ο κληρονόμος της μεγαλύτερης εταιρείας real estate στο Χονγκ Κονγκ δεν έχει δικό του σπίτι. Και όχι μόνο αυτό, δεν θα κληρονομήσει ούτε το μερίδιο του πατέρα του στον όμιλο Centaline, που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, διότι ο τελευταίος το έδωσε σε φιλανθρωπίες πριν από μία και πλέον δεκαετία.

    Ωστόσο, ο Alex Shin δεν ενοχλείται από αυτή την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι του λείπει ο πλούτος που συνήθως απολαμβάνουν οι απόγονοι των μεγιστάνων του Χονγκ Κονγκ όταν αναλαμβάνουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Li Ka-shing, ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης, παρέδωσε το περασμένο έτος τα ηνία στον γιο Voctor, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Lee Shau Kee τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την Henderson Land Development Co. και να βάλει τους δύο γιους του επικεφαλής της εταιρείας.

    “Προσωπικά το αποδέχομαι”, επισημαίνει ο 30χρονος Shin για την απόφαση του πατέρα του να μην μεταβιβάσει την οικογενειακή περιουσία στα τρία παιδιά του. “Μας ενημέρωσε για αυτό όταν ήμασταν πολύ νέοι και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έλεγε ότι είναι καλύτερα να μην μας παρέχει μία ζωή πολύ άνετη χωρίς κόπο. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο για εμάς να κερδίσουμε τα πράγματα βήμα προς βήμα”.

    Ο Shih ανέλαβε την Centaline, η οποία πραγματοποιεί δύο στις πέντε συναλλαγές στην αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ορίστηκε αντιπρόεδρος. Πρόκειται να γίνει πρόεδρος όταν ο 70χρονος πατέρας του Wing-Ching Shih συνταξιοδοτηθεί, κάτι που αναμένει να συμβεί σύντομα.

    Ο ίδιος ανέλαβε την σημαντική αυτή θέση μετά από μια δύσκολη χρονιά για την Centaline, η οποία ιδρύθηκε το 1978. Τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 1% περίπου στα 19 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ) πέρυσι και τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν κατά 52% στα 501 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ, λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ και του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην ηπειρωτική Κίνα.

    Η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ έχει ανακάμψει από τότε και ο Shih προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον όμιλο. Επιμελήθηκε την εισαγωγή της προβολής των σπιτιών μέσω εικονικής πραγματικότητας το 2017 και πιο πρόσφατα την blockchain πλατφόρμα για το κλείσιμο συμφωνιών πώλησης και μίσθωσης ακινήτων.

    “Η εταιρεία είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο” δήλωσε ο Shih. “Προσπαθώ να το εξοπλίσω με εργαλεία νέας τεχνολογίας προκειμένου να κινηθεί γρηγορότερα”.

    Alex Sigh

    Ενώ η επιχείρηση πραγματοποιεί εκατομμύρια δολάρια συναλλαγών ημερησίως, ο χαμηλών τόνων Shih λέει ότι κερδίζει μόνο έναν κανονικό μισθό. Το ίδρυμα, στο οποίο ο πατέρας του έδωσε το μερίδιο της Centaline, στοχεύει στην ανακούφιση της φτώχειας στην αγροτική Κίνα, μέσω της κατασκευής κτιριακών υποδομών για την εκπαίδευση των μην προνομιούχων παιδιών.

    “Οι φίλοι μου που εργάζονται στα οικονομικά κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εμένα”, αναφέρει.

    Wing-Ching Shih

    Απόφοιτος του London School of Economics and Political Science, ο Shih θεωρεί τον εαυτό του ένα μέσο πολίτη του Χογνκ Κονγκ. Το γραφείο του είναι μικρό, με λιτή διακόσμηση και ο ίδιος απολαμβάνει την πεζοπορία και το άθλημα badminton, ασχολίες που απέχουν πολύ από αυτές ενός δισεκατομμυριούχου.

    Η ανατροφή που έλαβε τον βοήθησε να παραμείνει ταπεινός -ο πατέρας του απέφυγε τα διεθνή σχολεία της ελίτ που προτιμούν οι πλούσιοι του Χονγκ Κονγκ και έστειλε τα παιδιά του σε δημόσια σχολεία- υπηρετώντας πιστά τη φιλοσοφία του ότι τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους λιγότερο προνομιούχους.

    Όταν ο Shih άρχισε να εργάζεται για πρώτη φορά στην οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ως κτηματομεσίτης. Και, όπως και πολλοί άλλοι millenials σε μία από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, αποταμιεύει χρήματα για το πρώτο του σπίτι.

    Η συμβουλή του Shih προς τους συνομήλικους του; Να είστε ρεαλιστές.

    Στόχος του είναι να αγοράσει ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε μια μεσαίας τάξης γειτονιά στο δυτικό Kowloon – ή στην ελαφρώς πιο αναβαθμισμένη περιοχή Ho Man Tin, εάν οι γονείς του συνεισφέρουν οικονομικά.

    “Το πρώτο σπίτι μπορεί να μην είναι αυτό που θέλετε περισσότερο. Αλλά τουλάχιστον αποκτάς μία ιδιοκτησία και μπορείς να πας αργότερα κάπου καλύτερα”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ