Από σήμερα τέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που σχετίζεται με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στην αναδιάταξη της ύλης του λυκείου, τις αλλαγές στον τρόπο ένταξης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, με τη συγχώνευσή τους με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ).

Η συζήτηση στη Βουλή περί του νομοσχεδίου τέθηκε εξαρχής σε κλίμα έντασης, αφού τόσο ο Υπουργός Παιδείας, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τρίτα μέρη μπήκαν σε μια διαδικασία διαμάχης, που αφορούσε περισσότερο στις διαδικασίες γύρω από το εν λόγω νομοσχέδιο, παρά στην ουσία και το περιεχόμενό του.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ βουλευτών και Υπ. Παιδείας

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την αντίρρησή του για την επιλογή της κυβέρνησης να φέρνει με την πρακτική του «ψεκάστε-σκουπίστε» ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο για την Παιδεία και η Βουλή να καλείται να συζητήσει και να ψηφίσει Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη. Ο κ. Τζαβάρας είπε συγκεκριμένα «Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «δυστυχώς έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη, την οποία επέδειξε ο υπουργός, καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος» και συνέχισε «Ευτελίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να γίνει λέσχη ψηφισμάτων η Βουλή έτσι όπως το πάτε, στραγγαλίζεται ο διάλογος, δεν σας ενδιαφέρει ο διάλογος. Απλά κυρώνεται με τους πρόθυμους της πλειοψηφίας τα νομοσχέδια».

Η σκωπτική φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου. «Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο Αθηνά», σχολίασε ο κ. Βαρεμένος.

«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους, που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ανεβαίνοντας στο βήμα απάντησε σκληρά λέγοντας «Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», ενώ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στη διαβούλευση, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Η στάση αυτή του Υπουργού Παιδείας προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κκ. Κ. Χατζηδάκη και Β. Κικίλια, οι οποίοι φώναζαν από τα έδρανα «ντροπή ντροπή».

Με τη σειρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης παρατήρησε «Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν. «Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί», κατέληξε.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε εξίσου σκληρά και στον κύριο Παφίλη, λέγοντας «δεν ήξερα πως το ΚΚΕ είναι τόσο θρησκευόμενο», φράση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παφίλη, που τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση.

Αποχώρησε από τη διαδικασία το ΚΙΝΑΛ

Λίγο αργότερα μάλιστα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), αποχώρησαν από τη συζήτηση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του κόμματος, το ΚΙΝΑΛ δεν προτίθεται να μετέχει στη συζήτηση, διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα «θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σαρωτικές αλλαγές σε πανελλαδικές και ΑΕΙ-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την παιδεία – ανταλλαγή πυρών μεταξύ βουλευτών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξοργισμένοι οι μαθητές για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: «Πειραματόζωα της κυβέρνησης δε θα γίνουμε!»