ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η φορολογική μεταχείριση και η γραφειοκρατική συμπεριφορά του ελληνικού κράτους, η οποία παραμένει αμετάβλητη, φέρνουν τους Έλληνες επιχειρηματίες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, για τις υποδομές στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Για ένα πρόβλημα σε κάποιο νησί, μια ελληνική εταιρεία μπορεί να έχει καταθέσει εδώ και χρόνια γραπτώς μια αναλυτική πρόταση την οποία δεν εξετάζει ποτέ κανείς. Και μπορεί να έρχεται στη συνέχεια μια ξένη εταιρεία με την ίδια πρόταση και χωρίς εθνική προστιθέμενη αξία και το αρμόδιο υπουργείο να πανηγυρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ευρύτερα ότι τα περιθώρια της Ελλάδας για μεγάλες επενδύσεις είναι πολύ σημαντικά και πως οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζουν οι πιστωτές και οι διεθνείς οργανισμοί. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη επενδυτικού πατριωτισμού αλλά και στήριξης του τραπεζικού συστήματος: «δεν μπορεί να ζητά κανείς επιχορηγήσεις και χαμηλά επιτόκια από το τραπεζικό σύστημα, όταν κρατάει τα λεφτά του εκτός Ελλάδας». Σημείωσε επίσης ότι οι ξένοι όμιλοι «πρώτα θα δουν τους ελληνικούς ομίλους να επενδύουν και μετά θα επενδύσουν και αυτοί».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επεσήμανε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας επενδύσεις 8 δισ. ευρώ στους τομείς των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και των διασυνδέσεων.
Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του Ευρωπαϊκού νότου.
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε πως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας «δεν τις βλέπουν μόνο οι Έλληνες επιχειρηματίες» αλλά «τις αναγνωρίζουν πλέον και διεθνείς επενδυτές, όπως για παράδειγμα η ολλανδική REGGEBORGH INVEST, η οποία επένδυσε στον δικό μας όμιλο εξαιρετικά σημαντικά ποσά τον τελευταίο χρόνο, που αναγνωρίζουν στην πράξη αυτές τις προοπτικές».
Ακόμη, σημείωσε πως «είχα μιλήσει για ένα επενδυτικό σοκ που είναι απολύτως εφικτό με βάση τα διαθέσιμα επενδυτικά σχέδια. Επίσης, είχα αναφερθεί στην ανάγκη η ελληνική επιχειρηματικότητα να επιδείξει επενδυτικό πατριωτισμό μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και την έμπρακτη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με διατήρηση και επαναπατρισμό των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες».
Σχετικά με την ανάπτυξη των υποδομών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επεσήμανε πως έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προοπτικές, ιδίως σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη, όπου ο κλάδος των υποδομών είναι ήδη ώριμος και χωρίς δυνατότητες γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης. Ανέφερε τρεις λόγους:
1. Η δύσκολη γεωμορφολογία, η οποία σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλά μεγάλα έργα για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι η χερσόνησος του Αίμου έχει πάρει το όνομα της από την ομώνυμη οροσειρά. Ακόμη και στην Ελλάδα που υπάρχουν ήδη αναπτυγμένες υποδομές σε πολλούς τομείς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό πρόσθετο περιθώριο ανάπτυξης.
2. Οι δυναμικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι θα επιταχυνθούν όταν η Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, μπει σε δική της δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, ενώ βρισκόταν σε ύφεση επί μία σχεδόν δεκαετία.
3. Οι σημαντικοί τομείς υποδομών με αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό. Ο τομέας της ενέργειας για παράδειγμα, στον οποίο ο δικός μας Όμιλος είναι ιδιαίτερα ενεργός, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες πρόσθετης ανάπτυξης.
Τέλος, σχετικά με την ενέργεια σημείωσε πως η «Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου».
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες στην αποθήκευση ενέργειας μέσω της ώριμης τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης, καθώς η χώρα διαθέτει πρόσφορους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες, υψομετρικές διαφορές και άφθονη ενέργεια για αποθήκευση από ανανεώσιμες πηγές», ανέφερε και συνέχισε:
«Η θυγατρική μας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στην αιολική ενέργεια διεθνώς και ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Έχουμε αδειοδότησει ή κατασκευάζουμε περισσότερα από 1500 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική και στοχεύουμε τα 2000 MW. Ταυτόχρονα προωθούμε επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τρεις αυτές κατηγορίες επενδύσεων -ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και διασυνδέσεις- αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του Ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας».
Οι τρεις αυτές κατηγορίες επενδύσεων -ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και διασυνδέσεις- αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του Ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ): Θα συνεχίσουμε επενδυτικά στη Βόρεια Μακεδονία αν λυθούν κάποιες εκκρεμότητες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέρνα Ενεργειακή: Στη βαθμίδα «ΒΒ» η πιστοληπτική διαβάθμιση από την ICAP
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reggeborgh Invest: Τι φέρνει η επένδυση 90 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκυλακάκης για ΝΟΚ: Η αντισυνταγματικότητα ανακαλύπτεται με 12 χρόνια καθυστέρηση – Οι δηλώσεις στη Βουλή
- ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ οι δαπάνες της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
- Οι εκπτώσεις για εκπαιδευτικούς σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια
- Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία