• Business

    Σε δύσκολο σταυροδρόμι η ΜΕΒΓΑΛ για την εξεύρεση ρευστότητας


    Κρίσιμη για το μέλλον της ΜΕΒΓΑΛ θεωρείται η επόμενη εβδομάδα οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, κατά την οποία αναμένεται να προσδιοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί με σκοπό -τι άλλο- την εξεύρεση ρευστότητας.
    Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: είτε μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ίδια κεφάλαια, είτε ο έλεγχος και το μάνατζμεντ της ΜΕΒΓΑΛ να περάσουν στο fund Sankatay, στο οποίο μετέχουν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.

    Η υπέρμαχοι την πρώτης λύσης προβάλλουν το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο η ΜΕΒΓΑΛ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια και ταυτόχρονα -σε περίπτωση που βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια- θα αρχίσουν σταδιακά να εξυπηρετούνται τα δάνεια ύψους 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
    Σύμφωνα ωστόσο με την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας, οι συνομιλίες με το fund Sankaty είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τη Δέλτα/Vivartia να περιμένει επίσης την έκβαση των νέων συζητήσεων για να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ανήκει στην οικογένεια Χατζηθεοδώρου- Παπαδάκη, το 14,8% στη ΔΕΛΤΑ, το 14,7% στην οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και το 27,5% στην οικογένεια Χατζάκου-Συμεωνίδη. Μέχρι πρότινος στο τιμόνι της εταιρείας βρισκόταν ο Πέτρος Παπαδάκης ασκώντας τα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου. Τον περασμένο Ιανουάριο το 57% των μετόχων ψήφισε υπέρ της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου και τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ανέλαβε πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κυρία Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο. Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή ανέλαβε ο κ. Ηλίας Μηντζιαρίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ