ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, όπως έδειξε η έρευνα All.Can, το 89% των συμμετεχόντων επιβαρύνθηκε οικονομικά κατά τη διάρκεια της νόσου, ενώ 1 στους 4 (26%) δήλωσε απώλεια εργασίας, ποσοστό που φθάνει το 38% σε όσους δεν έχουν ακόμη θεραπευθεί.
Ως Νο 1 ανεπάρκεια του συστήματος αναδείχτηκε η αρχική διάγνωση του καρκίνου, η οποία έγινε κατά Μ.Ο. 2 μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό. Στο 20% των διαγνώσεων, ο καρκίνος είχε ήδη κάνει μετάσταση
Μόνο το 4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δέχθηκε πλήρη ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα φροντίδας κατά την περίοδο που νοσούσε, ενώ 1 στους 2 δεν έλαβε καμία πληροφόρηση για τις υποστηρικτικές ομάδες ασθενών.
Το 53% των διαγνώσεων έγινε στο πλαίσιο ελέγχου για άλλο πρόβλημα υγείας, ενώ μόνο 11% είναι το ποσοστό της διάγνωσης στο πλαίσιο συμμετοχής σε πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.
H Πανελλαδική έρευνα All.Can, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έρευνας All.Can, που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε το 2018 σε εννέα Ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Πλατφόρμας All.Can.
Πρόκειται για ένα σημείο «συνάντησης» των εμπλεκόμενων φορέων στην ογκολογική περίθαλψη μεταξύ των οποίων οι Ασθενείς, Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, Επαγγελματίες υγείας, Ακαδημαϊκοί, Οικονομολόγοι Υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία ώστε να παρέμβουν, να υποβάλουν συστάσεις πολιτικής για τον καρκίνο, να αναλάβουν δράση και κοινές πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.
Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κα Καίτη Αποστολίδου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Επιδιώκουμε ανοιχτή, ισότιμη και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους για την ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, πιστεύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να εργασθούμε αποτελεσματικότερα για να αντιμετωπίσουμε τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία και τις εκβάσεις των ασθενών, ξεκινώντας πάντα από το τι είναι σημαντικό για τους ασθενείς.
Η διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο είναι ένας σημαντικός στόχος για τον κ. Νίκο Τσουκαλά, Ογκολόγο και Μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται ολιστική διαχείριση των ασθενών, ενώ το Μητρώο Κλινικών Ερευνών στην Ελλάδα θα εξυπηρετούσε στην κατεύθυνση του να αποδειχθεί ποιες θεραπείες είναι πράγματι αποτελεσματικές για τους ασθενείς.
Ο κ. Γιώργος Πισσάκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, τόνισε ότι ότι στη χώρα μας οι γιατροί παρακολουθούν περισσότερους από 20 ογκολογικούς ασθενείς, καταπατώντας τον σχετικό κανόνα. «Ο ασθενής δεν λαμβάνει το χρόνο που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να νιώθει ακάλυπτος, ενώ ο γιατρός εξαντλείται αυξάνοντας τον κίνδυνο των ιατρικών λαθών», σημείωσε.
Στην έλλειψη επαρκούς διοικητικής μέριμνας, τις σημαντικότατες ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, τη μετανάστευση ικανότατων ιατρικών στελεχών στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, αναφέρθηκε ο κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκ μέρους της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, τονίζοντας ότι δημιουργείται τεράστιος φόρτος εργασίας που δυσχεραίνει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα και ιδιαίτερα από αιματολογικές κακοήθειες.
Ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος Καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, η οποία παρουσιάζει μείωση κατά 20-30%, καθώς και στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι η κατασπατάληση πόρων διπλασιάστηκε κατά στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 40-45% ενώ στην πρόληψη διατίθεται μόλις το 0,5 του ΑΕΠ.
Μέσα από την ανάπτυξη της Ελληνικής Πλατφόρμας All.Can και με εστίαση στη βέλτιστη διάθεση των υφιστάμενων πόρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, σε συνδυασμό πάντα με τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιοι οι ασθενείς, επιχειρείται μία ουσιαστική ανάγνωση των ανεπαρκειών του συστήματος ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας με τελικό στόχο τη μείωση της αναποτελεσματικότητας και τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών.
*Η έρευνα διεξήχθη και επιμελήθηκε από την IQVIA.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «MY Alma»: Mobile Εφαρμογή για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο mαστού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 1,5 εκατομμύριο θα φτάσουν φέτος στην ΕΕ οι θάνατοι από καρκίνο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απογοητευμένοι οι καρκινοπαθείς από την αντιμετώπιση της Πολιτείας