• Πολιτική

    Ιταλία: Η κυβέρνηση ρίχνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη και ανεβάζει αυτή για το ελλείμμα

    • NewsRoom
    Ιταλία Κόντε Τρία

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε (δεξιά) και ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία (αριστερά)


    Σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων με την Κομισιόν κινδυνεύει να μπει η κυβέρνηση της Ιταλίας καθώς οι προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας το 2019 χειροτερεύουν.

    Σύμφωνα με έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης που ήρθε σε γνώση του Bloomberg, η Ρώμη αναμενόταν να περικόψει από το 1% στο 0,1% του ΑΕΠ την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει στο 2,5% του ΑΕΠ την πρόβλεψη της για το φετινό έλλειμμα. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία και η Κομισιόν είχαν, μετά από έντονες διαμάχες, συμφωνήσει για έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ, το οποίο θα βασιζόταν σε ήπια ανάπτυξη και όχι στασιμότητα όπως προβλέπεται στο νέο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης.

    Τελικά, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μειώνει στο  0,2% του ΑΕΠ την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019, από 1%. Τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα το προσχέδιο μιας απόφασης, σύμφωνα με το οποίο  η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, αντί για 2,04%. Το έλλειμμα θα μειωθεί κατόπιν στο 2,1% για το 2020 (αντί για 1,8%), στο 1,8% το 2021 (αντί για 1,5%) και θα πέσει στο 1,5% το 2022.

    Ωστόσο, ο συνασπισμός της Λέγκα και του Κινήματος 5 Αστέρων διαβεβαίωσε  ότι θα τηρήσει “τους στόχους που έθεσε η Ευρωπϊκή Επιτροπή” ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβάλει κανέναν νέο φόρο, ούτε θα τροποποιήσει τον προϋπολογισμό.

    Όπως συμβαίνει συχνά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι λακωνική και αόριστη, ιδίως στο τι σημαίνει η τήρηση των στόχων που έθεσαν οι Βρυξέλλες. Δεν προβλέπεται να δοθεί κάποια συνέντευξη Τύπου απόψε.

    Η Ρώμη εκτιμά επίσης ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,7% το 2020 και το 2021, αντί για 1,8% και 1,5% που προέβλεπε έως τώρα.

    Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θα φτάσει το 132,7% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 130,7%.

    Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν και ποια από τα στοιχεία αυτά εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.

    Για να περιοριστεί το έλλειμμα, το προσχέδιο προέβλεπε επίσης την αύξηση του ΦΠΑ το 2020 και το 2021, όμως το μέτρο αυτό εγκαταλείφθηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και του ηγέτη των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Ιταλία σκέφτεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Κομισιόν για τις ιταλικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ