• Άρθρα

    Οι ρεμβασμοί του Επαμεινώνδα Μονοκλή


    ** Αχ και να ήμουν πρίγκιπας, τι ωραία που θα ήταν. Και ως εισοδηματίας καλά περνώ, δεν αντιλέγω. Βεβαίως από τα μακρινά μεγαλεία, των ταξιδιών και του καμπανίτη, μου έμειναν ελάχιστες συνήθειες. Να φορώ πουκάμισα sur mesure και να ζω σε εργένικο ρετιρέ στα περίχωρα της Βαλαωρίτου. Αποκαλώ τον εαυτό μου εργένη, οι άλλοι με αποκαλούν γεροντοπαλίκαρο. (Θα τους αποκληρώσω και θα γελώ από τους ουρανούς).

    ** Αχ και να ήμουν ο πρίγκιπας Χάρι. Εύκολη ζωή. Πάει σε ένα πάρτι και τον ακολουθεί μια πανέμορφη δεκαεννιάχρονη. Έξαλλη η βασίλισσα καθώς προέκυψε εγκυμοσύνη. Ήταν δηλαδή γόνιμο το one night stand . Ξέρω, ξέρω, δεν σας αρέσουν οι αληθινές βασιλικές οικογένειες. Προτιμάτε να ασχολείστε με τα εξώγαμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Συγχωρείστε με αλλά όλοι αυτοί, οι ντόπιοι, μού φαίνονται παρακατιανοί. Πιο παρακατιανοί βεβαίως εκείνοι που τους ψηφίζουν.
    ** Πόση θυμηδία στη θέα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Τα ζαβά και ο μουστακαλής. Υποψήφιοι πρόεδροι στο κόμμα του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Εκεί καταντήσαμε και μου λέτε να μην ασχολούμαι με τον πρίγκιπα Χάρι που όσο και να το κάνουμε, ζει ένα παραμύθι.
    ** Τώρα που μιλάμε για μεγάλες προσωπικότητες, μειδιώ με την αναφορά του Θεοδωράκη στον Βενιζέλο. Σταύρος για Ελευθέριο, αποσαφηνίζω για να μην οδηγηθείτε σε εσφαλμένα συμπεράσματα. «Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς ότι στο τιμόνι της χώρας που κάποτε κάθισε ένας Βενιζέλος στη συνέχεια κάθισαν δειλοί και ανίκανοι πολιτικοί της ατέρμονης πολιτικολογίας, των κούφιων λόγων και του μηδενικού αποτελέσματος». Μου διαφεύγω εάν διαχωρίζει εαυτόν από τους δειλούς και ανίκανους.
    ** Έγραψα «ανίκανους» και θυμήθηκα την κυβέρνηση. Διαβάζω ότι ο πρωθυπουργός παίρνει μέρος σε συσκέψεις για το προσφυγικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιρρίψω ευθύνες περισσότερες από όσες του αναλογούν και του αναλογούν λίγες. Θέλω όμως να αναφερθώ σε μια εμμονή του. Πάλι με τον ΦΠΑ ασχολείται, σαν να κρύβεται στον φόρο της κατανάλωσης η λύση όλων των προβλημάτων. Θα θέσει το ζήτημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προφανώς δεν έχει μετρήσει τα κεφάλαια που προκύπτουν από τη μείωση ΦΠΑ σε πέντε ακριτικά νησιά. Υποθέτω ότι στην αριθμητική υπήρξε άριστος. Στη γεωγραφία κάπου τα έμπλεξε με τις μυτιληνιές και τις λεσβίες.
    ** Καθώς θέλουμε όλοι να ακριβολογούν, να αναφερθώ στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τα 10 χιλιόμετρα θάλασσας και τις κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων. Η θάλασσα μετριέται σε ναυτικά μίλια. Κάποιοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό και άλλοι πνίγονται σε 10 μεζούρες του μπάρμαν.
    ** Έχω πολλά να σας πω αλλά έχω υποχρεώσεις σήμερα. Να περάσω από το καθαριστήριο και να αγοράσω φρούτα. Κατόπιν θα καθίσω μόνος στο ίδιο καφέ. Πηγαίνω κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά που θα σας διδάξω. Να αφήνετε στις κυρίες το περιθώριο να σας αναζητήσουν. Οι πρώην και οι επόμενες να ξέρουν ότι υπάρχει μια σταθερά. Προσωπικά αναμένω τις πρώην. Η ηλικία μου δεν επιτρέπει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ