• LIFE&STYLE

    Γιατί η Ρωσία επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη Eurovision;


    Φέτος η Ρωσία πρωτοστατεί σε όλα τα στοιχήματα ότι θα κερδίσει το διαγωνισμό της Eurovision και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και το ότι δεν υπολόγισαν καθόλου τα έξοδα προκειμένου να παρουσιάσουν την τελειότερη εμφάνισή τους στο διαγωνισμό. Το να κερδίσουν λοιπόν μοιάζει με εθνική υποχρέωση. Αλλά γιατί;

    Επτά χρόνια πριν, ο παράγοντας της σουηδικής τηλεόρασης, Svante Stockselius, βρέθηκε στη Μόσχα και παρακολούθησε τις πρόβες για τον τελικό της Eurovision. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που ο διαγωνισμός πάτησε σε ρώσικο έδαφος, μετά τη νίκη του Dima Bilan με το τραγούδι “Believe” το 2008 στο Βελιγράδι.

    “Και ξαφνικά οι Ρώσοι τρελάθηκαν και είπαν, ο κ. Putin, ο πρωθυπουργός, μόλις έφτασε”, θυμάται ο Stockselius, που τότε διατελούσε εκτελεστικός επόπτης στη Eurovision.

    “Με σόκαρε το πόσο κοντός ήταν ο κ. Putin, αλλά θυμάμαι πως όταν μου έσφιξε το χέρι, η χειραψία του ήταν σαν σιδερένια, πολύ, πολύ δυνατή και επίσης ήθελε να μάθει πολλές λεπτομέρειες”.

    Αλλά γιατί ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας να έχει τέτοιο ενδιαφέρον για τη Eurovision;

    “Επειδή η διοργάνωση του διαγωνισμού αποτελούσε μια εκδήλωση μείζονος σημασίας για τη χώρα”, είπε ο Stockselius. “Και επειδή ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα ήταν ένα show που θα προωθούσε τη Ρωσία και θα έδειχνε στην Ευρώπη για το τι ήταν ικανή να κάνει. Και έριξαν πολλά χρήματα σε αυτή τη διοργάνωση”.

    Το 2013, το θερμό ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τη Eurovision επανήλθε στο προσκήνιο.

    Όσο προχωρούσε η ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος του Azerbaijan, Farid Mammadov, εισέπραξε τους 12 πόντους από τη Ρωσία. Αλλά όταν ήρθε η σειρά των Αζέρων να ψηφίσουν, στη Ρωσίδα εκπρόσωπο, Dina Garipova, δεν έδωσαν τίποτα.

    “Μας στέρησαν 10 πόντους, δηλαδή όχι από μας, αλλά από την εκπρόσωπό μας. Αυτό δε μας χαροποιεί. Θα συσκεφθούμε για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε γιατί αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση”, παραπονέθηκε τρεις μέρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του.

    Αυτό που συγκεκριμένα συνέβη με τον υπουργό ήταν το γεγονός ότι η Ρωσία ήρθε δεύτερη στην ψήφο του Azerbaijan. Δεν είναι σπάνιο οι κριτικές επιτροπές να έχουν άλλη άποψη για ένα τραγούδι από αυτή του κοινού, ή το να επηρεαστούν από πολιτικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Daniel Gould, έναν Βρετανό δάσκαλο που παράτησε τη δουλειά του για να στοιχηματίζει επαγγελματικά για τη Eurovision. Τέτοια πράγματα θα πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη του όταν θα προσπαθεί να προβλέψει το νικητή.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin
    Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin

    Όμως οι πολιτικού περιεχομένου αποδοκιμασίες δε συνηθίζονται στο διαγωνισμό, ή τουλάχιστον μέχρι το συμβάν της Κριμαίας το 2014.

    Εκείνη τη χρονιά, ο διαγωνισμός έγινε στην Κοπεγχάγη και το κοινό έδειξε έντονα την δυσαρέσκειά του για τις Ρωσίδες εκπροσώπους, τις αδελφές Tolmachevy, που τραγουδούσαν στη σκηνή.

    “Αποδοκίμασαν δυο 17χρονα κορίτσια”, είπε ο Jon Ola Sand, στέλεχος τηλεόρασης από τη Νορβηγία και υπεύθυνος του διαγωνισμού. “Τις συνάντησα στα παρασκήνια και ήταν εντελώς συντετριμμένες. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Ήταν πολύ άσχημο για δυο κορίτσια που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα”.

    Έτσι, πέρσι έκανε μια ειδική παρέμβαση πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

    “Απευθυνθήκαμε στο κοινό. Τους παρακαλέσαμε, τους είπαμε ότι όλοι έχουν έρθει να διαγωνιστούν σε ένα φιλικό αγώνα. Οπότε να μην αποδοκιμάζουν τους καλλιτέχνες”.

    Το κοινό τον αγνόησε. Αποδοκίμασε ξανά τη Ρωσία. Και όχι εξαιτίας του τραγουδιού – αυτό ήρθε δεύτερο.

    Χρέος του Vladimir Putin είναι να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια εικόνα της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί επίσης προσωπική του φιλοδοξία στα 16 χρόνια προεδρίας και πρωθυπουργίας του. Οι επιπτώσεις της κακής εικόνας της χώρας είναι εμφανείς και στα αθλητικά γεγονότα. Και τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία προσπαθεί τα μέγιστα για να κερδίσει τη Eurovision δεύτερη φορά. Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, έπειτα από δύο χρόνια αποδοκιμασιών, πληγωμένης εθνικής υπερηφάνειας.

    “Έχουν προσλάβει κάθε ειδικό επί της Eurovision για να δουλέψει πάνω στη ρωσική συμμετοχή – δύο συνθέτες, τον Ρώσο Philip Kirkorov και τον Έλληνα Δημήτρη Κοντόπουλο, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ξαναγράψει τραγούδια για το διαγωνισμό”, αναφέρει ο επαγγελματίας παίκτης στοιχημάτων Daniel Gould. “Επίσης έχουν και τον Κύπριο Άλεξ Παναγή που είναι δάσκαλος φωνητικής και ο οποίος έχει δουλέψει σε πάρα πολλές άκρως επιτυχημένες συμμετοχές του διαγωνισμού. Έχουν προσλάβει τους καλύτερους Σουηδούς τραγουδιστές στα φωνητικά. Οπότε, βασικά, έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη φέτος”.

    Τελικά γιατί η Ρωσία έχει τέτοιο καημό να κερδίσει;

    Η Dr. Karen Fricker, του Πανεπιστημίου Brock του Καναδά, που μελετάει τις πολιτικές της Eurovision, αναλύει την έντονη αυτή επιθυμία τονίζοντας το εξής: “Μπορεί να πει κανείς ότι, αφού υπάρχει πολύς ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου, μια πλατφόρμα που θέλει να αποδείξει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει την Ευρώπη καλύτερα από την Ευρώπη – ακόμα και αν δε δίνουν δεκάρα για την Ευρώπη – αποτελεί από μόνο του πανίσχυρο δείγμα επίδειξης πολιτικής και πολιτιστικής δύναμης”.

    Επίσης, το γεγονός ότι το Mundial 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κίνητρο για να εξασφαλιστεί η νίκη στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ώθηση στην εικόνα της χώρας που θα την οδηγήσει και σε μια πολύ επιτυχημένη – τόσο από αθλητική όσο και από οικονομική άποψη – διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afto-to-apithano-aftokinito-prepi-na-kani-tin-audi-ke-tin-porsche-na-anisichisoun/45185

     



    ΣΧΟΛΙΑ