Οι μικρότερες τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν κινήσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την ώρα που τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κάνει αυστηρότερα τα συστήματα επιτήρησής τους.

Αυτό αναφέρουν οι οικονομικές αρχές της Δανίας. Ειδικότερα, ο Jesper Berg, Γενικός Διευθυντής του Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι η Δανία επικεντρώνεται στη “δημιουργία των γραμμών άμυνας και στην ενίσχυση τους”.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank A/S, βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδεχομένως χειρότερης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρώπη. Η Danske δήλωσε πέρυσι ότι ένα μεγάλο κομμάτι συναλλαγών αξίας 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός υποκαταστήματος στην Εσθονία, ήταν ύποπτο. Η τράπεζα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας από τότε που έγιναν γνωστές οι αποκαλύψεις και το σκάνδαλο οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στη Δανία, συμπεριλαμβανομένων πολύ μεγαλύτερων εξουσιών στο Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας.

“Αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Danske Bank ήταν λυπηρό από οποιαδήποτε άποψη”, δήλωσε ο Berg. “Τώρα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.”

“Τα βήματα που έχουμε κάνει τώρα και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της Δανίας με έναν ευρύ συνασπισμό στο κοινοβούλιο, θα μας οδηγήσει σε καλό δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης ισχυρότερου πλαισίου στην Ευρώπη”, ανέφερε.

Η πλήρης εξάλειψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι αδύνατη, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες μπορούν να καταστήσουν δύσκολο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ανέφερε ο Berg. Ο ίδιος αρνήθηκε να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το κύμα ύποπτων χρημάτων που εισρέουν στην Ευρώπη.

“Πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από την ηγεσία της Ρωσίας”, δήλωσε ο Berg. Το “περιβάλλον” παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και “είναι σαφές ότι ο σκανδιναβικός πολιτισμός που θεωρεί δεδομένη την εμπιστοσύνη, συγκρούεται με τον τρόπο που γίνονται οι επιχειρήσεις στη Ρωσία και σίγουρα έχουμε να πάρουμε πολλά μαθήματα.”