ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη αλλαγής αντιμετώπισης των αποσβέσεων επισημαίνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα σε ό,τι αφορά στον φορολογικό χειρισμό των αποσβέσεων και να συγκλίνουμε ως χώρα με τα κίνητρα που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό αναλύεται στο Special Report του ΣΕΒ – ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ: «Αποσβέσεις & φορολογία: από ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα» το οποίο επικεντρώνεται σε μια σημαντική παράμετρο του φορολογικού συστήματος που δεν έχει εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή στην Ελλάδα. Αυτή είναι το πλαίσιο πραγματοποίησης των αποσβέσεων.
Σχετικά, τα τελευταία χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο που τις διέπει, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει ελάχιστη ευελιξία προσαρμογής των φορολογικών αποσβέσεων στην ωφέλιμη ζωή του παγίου.
Στο Report αναφέρεται:
«Τα τελευταία χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις αποσβέσεις. Ως αποτέλεσμα αυτών σήμερα η Ελλάδα έχει ένα από τα δυσμενέστερα για τις επιχειρήσεις πλαίσια αποσβέσεων στην Ε.Ε.. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πολλές επιχειρήσεις το πλαίσιο που πλέον διέπει τις αποσβέσεις δημιουργεί ένα σαφές και σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και εκτός αυτής.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί αντικίνητρο στις επενδύσεις που πρέπει να αρθεί με ζυγισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το αντικίνητρο αυτό προστίθεται στους παράγοντες που πλήττουν τη ρευστότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων, την ώρα που επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί (κατά τη βάση δεδομένων TEDB της Ευρ. Επιτροπής) τη μόνη χώρα της Ε.Ε. που υποχρεώνει σε ετήσια προκαταβολή φόρου χωρίς μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα επιλογής εναλλακτικής (όπως στη Ρουμανία, τη μόνη άλλη χώρα με ετήσια προκαταβολή).
Οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις παρά τη μείωση σε σχέση με το 2016 παραμένουν υψηλές και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα παραμένει η πλέον δυσμενής στη ζώνη του ευρώ για 8ο συνεχιζόμενο έτος (Δ3).
Επίσης, η Ελλάδα έχει καταλήξει να είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ταυτόχρονα α) προβλέπει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό περιθώριο (5 έτη) μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει συμψηφισμός ζημιών με μελλοντικά κέρδη και β) περιορίζει τόσο αυστηρά τη δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών αποσβέσεων στην ωφέλιμη ζωή του παγίου.
Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών του πλαισίου πλήττει ειδικά τις επιχειρήσεις που επενδύουν συστηματικά σε καινοτόμο εξοπλισμό ή που επενδύουν σε πάγια με μακρύ χρόνο απόδοσης.
Κατά συνέπεια υπονομεύεται η αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, που αποτελεί το 9% του ΑΕΠ και ο εθνικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση κατόπιν πίεσης του ΣΕΒ και άλλων βιομηχανικών οργανώσεων είναι το μερίδιο αυτό να φτάσει στο 12% τα επόμενα χρόνια όταν υπερβαίνει το 15% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Συνεπώς, για να έχουν το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα βελτίωσης του πλαισίου αποσβέσεων:
Να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος χρόνος μεταφοράς ζημιών τουλάχιστον στη 10ετία, και ιδανικά χωρίς χρονικό περιορισμό, όπως προβλέπει η πρόταση Οδηγίας για τη Κοινή Εταιρική Βάση Φορολογίας (CCTB – Common Corporate Tax Base) αλλά και ήδη συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..
Να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών συντελεστών και κυρίως η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε φορολογικούς συντελεστές και λογιστικούς (IFRS), όταν είναι δυνατό να αποδειχθεί έγκυρα και από τρίτους (π.χ. κατασκευαστές) η ωφέλιμη ζωή του παγίου, όπως ήδη προβλέπει η πρόταση Οδηγίας για τη CCTB.
Να υπάρχει δικαίωμα επιλογής ως προς τη δυνατότητα σταθερής ή μεταβλητής μεθόδου αποσβέσεων (αύξουσα ή φθίνουσα μέθοδος)».
Ο συντονισμός της έκδοσης έγινε από τον Τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών & Δικτύων, την Επιτροπή Φορολογικών και τον Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΕΒ.
Αξιοποιήθηκαν στοιχεία που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Μηχανισμός παρακολούθησης των αλλαγών και υποστήριξης των δράσεων ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας της βιομηχανίας», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Μανιάτης: «Καταρρέει η ΔΕΗ, από 400 εκατ. κέρδη την πήγατε στα 400 εκατ. ζημιές»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΒ : Ποιές είναι οι 4 ελλείψεις στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κατρούγκαλος βαφτίζει «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τις δηλώσεις για τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»