Την απόφαση να ορίσει τον Michael Kratsios στην θέση του Chief Technology Officer (CTO) των ΗΠΑ, πήρε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο μόλις 32 ετών Μ. Kratsios αναλαμβάνει στην ουσία επιτελικό ρόλο στην στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ μέχρι σήμερα ήταν βοηθός Επικεφαλής Τεχνολογίας (deputy CTO) στην κυβέρνηση Τραμπ.

Ποιος είναι όμως ο ομογενής που εμπιστεύτηκε ο Τραμπ για αυτή την θέση;

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Michael John Kotsakas Kratsios γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1989. Αποφοίτησε από το Richland Northeast High School της Κολούμπια το 2004 ενώ αργότερα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Princeton με πτυχίο πολιτικών επιστημών και πιστοποιητικό στις ελληνικές σπουδές. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο.

Παράλληλα με τις σπουδές του στο Κολλέγιο, ο M. Kratsios ήταν ασκούμενος στον γερουσιαστή Lindsey Graham και αρχισυντάκτης και πρόεδρος του φοιτητικού περιοδικού Business Today. Εργάστηκε στην Barclays Capital και στο Lyford Group International και αργότερα διετέλεσε Chief Financial Officer της Clarium Capital Management.

Πριν από την είσοδό του στη διακυβέρνηση του Τραμπ ως αναπληρωτής βοηθός του προέδρου, ο M. Kratsios διετέλεσε διευθυντής στη Thiel Capital και προσωπάρχης στον επιχειρηματία Peter Thiel.

Ο M. Kratsios ήταν στην ουσία την τελευταία διετία ο στενότερος συνεργάτης της προέδρου Τραμπ σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής καθώς η θέση του CTO είχε παραμείνει κενή.

Στο Λευκό Οίκο, ο Michael Kratsios υποστήριξε την προώθηση των αναδυόμενων τεχνολογιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό την ηγεσία του, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε την σύνοδο κορυφής με τίτλο: Η Αμερικανική Ηγεσία στην Αναδυόμενη Τεχνολογία, στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Εβδομάδας της διακυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2017.

Υπήρξε πρωτεργάτης της προσπάθειας του Λευκού Οίκου να ενσωματώσει τα drones στο εθνικό σύστημα εναέριου χώρου, οδηγώντας σε ένα προεδρικό μνημόνιο που ζήτησε την ίδρυση του πιλοτικού προγράμματος ενσωμάτωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).

Η θέση του CTO στην αμερικανική κυβέρνηση θεσμοθετήθηκε την περίοδο Μπ. Ομπάμα. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Επικεφαλής Τεχνολογίας συμβουλεύει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για θέματα τεχνολογίας, διαμορφώνει κατευθύνσεις πολιτικής και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit: Σε αχαρτογράφητα νερά η Μεγάλη Βρετανία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποθεώνει την Ελλάδα ο Τραμπ: «Όλοι θέλουν να γίνουν Έλληνες» (video)