Την επικείμενη ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις δύο προτάσεις του ΤΧΣ – JP Morgan, που αναμένει την έγκριση της DG Comp εντός του Απριλίου, και της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων, είχαν στις αποσκευές τους τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ταξίδεψαν το προηγούμενο διήμερο στο Λονδίνο για το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley. 

Το συνέδριο European Financials Conference συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα φώτα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με τη συμμετοχή 120 funds με τον τόνο να δίνουν τα επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Το γεγονός αυτό εξηγεί και την εκπροσώπηση των ελληνικών τραπεζών στο υψηλότατο επίπεδο των CEO και CFO, που μετέβησαν με τους επικεφαλής των τμημάτων IRR.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Alpha Bank στο συνέδριο της Morgan Stanley συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Ψάλτης και ο οικονομικός διευθυντής κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, από τη Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας και ο οικονομικός διευθυντής  κ. Χάρης Κοκολογιάννης, από την Τράπεζα Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου και από την Εθνική Τράπεζα υψηλόβαθμα στελέχη από το τμήμα επενδυτικών σχέσεων.

Το επενδυτικό κλίμα στο φετινό συνέδριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ήταν θετικό για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα δύο σχήματα για τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) και στο σχέδιο της ΤτΕ για τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και τέθηκε, δεν κυριάρχησε στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει τη συμφωνία με τους θεσμούς και τη θετική επίπτωσή του στα σχέδια τιτλοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η προοπτική αποπληρωμής αυτών των δανείων θα αυξήσει τις ταμειακές ροές για τις τράπεζες και θα διευκολύνει τις τιτλοποιήσεις δανείων, επιτρέποντας την καλύτερη τιμολόγηση του τμήματος που θα πωληθεί σε επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι οι τιτλοποιήσεις θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο των νέων στόχων που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM στα τέλη του μήνα και η άρση της αβεβαιότητας για το θέμα της πρώτης κατοικίας θεωρείται κρίσιμη για την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

Το θετικό κλίμα για το ελληνικό τραπεζικό κλάδο αποτυπώνεται άλλωστε και στην άνοδο που σημειώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ωθώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο της τάξης του 57% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, σε ευθεία εναρμόνιση με την βελτίωση της πορείας των ελληνικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,724% και του 5ετούς μειώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,567%, στρώνοντας σταδιακά το έδαφος για τη βελτίωση των συνθηκών στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την έκδοση ομολόγων.