Εμπόδια στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία επιθυμεί να θέσει σε μια τρίτη «ουσιώδη ψηφοφορία» την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, βάζει η Βρετανική Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, προειδοποίησε την βρετανίδα πρωθυπουργό πως ο μόνος τρόπος για να επανέλθει προς ψήφιση η συμφωνία είναι να έχει υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση. Μάλιστα, επικαλέστηκε σχετική παράγραφο του κανονισμού της Βουλής που χρονολογείται από το 1604.

Η συγκεκριμένη αποστροφή τονίζει ότι πρόταση ή τροπολογία επί της οποίας έχει αποφανθεί το νομοθετικό σώμα δεν μπορεί να επανέλθει προς ψηφοφορία όντας ίδια στη διατύπωση ή στην ουσία της. Προσθέτει δε ότι το κατά πόσο οι όποιες τροποποιήσεις είναι επαρκείς εναπόκειται στην κρίση του προεδρείου. Επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής, ο Τζον Μπέκροου συμπλήρωσε ότι αντίστοιχες αποφάσεις κατά μίας επαναλαμβανόμενης πρότασης προς ψηφοφορία έχουν γίνει 12 φορές στο παρελθόν, με τελευταία το 1920.

Η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από τη Βρετανική Βουλή. Μάλιστα, την πρώτη φορά που τέθηκε προς ψηφοφορία η Τερέζα Μέι γνώρισε τη μεγαλύτερη συντριβή που έχει δεχθεί στην ιστορία του Βρετανικού Κοινοβουλίου πρόταση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η πρόθεση της Τερέζα Μέι είναι να φέρει προς ψήφιση, για μια ακόμα φορά,  τη συμφωνία της μέσα στην εβδομάδα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης. Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η χώρα ζητήσει μια μικρή επέκταση του Brexit μέχρι της 30 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η Τερέζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρειαστεί χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις. Έτσι «απειλεί» τους βουλευτές πως θα ζητήσει την επέκταση του άρθρου 50, για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, για μεγάλο διάστημα, που πιθανόν να μεταθέσει για αρκετά ακόμα χρόνια την ημερομηνία του Brexit.

Η Βρετανία θα αιτηθεί την καθυστέρηση του Brexit ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 20 και 21 Μαρτίου και ελπίζει ότι θα ληφθεί απόφαση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη συνάντησή τους, δήλωσε απόψε ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Κουάζι Κουάρτενγκ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Κουάρτενγκ είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί η σχετική απόφαση στο αίτημα του Λονδίνου.

“Το συντομότερο δυνατόν μετά τη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, θα προωθήσουμε το αναγκαίο νομοσχέδιο για να τροποποιήσουμε τον ορισμό της ημέρας εξόδου”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.