Γρίφος χωρίς λύση παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου να είναι ορατός. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι οι κάλπες θα στηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, διάστημα πολύ μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς πως είναι κοινή ελληνική πρακτική όλα να υπολειτουργούν σε προεκλογικές περιόδους. Πόσω μάλλον όταν η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είναι ήδη σε εξέλιξη… Με λίγα λόγια σχεδόν όλο το 2019 είναι μια προεκλογική χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη δημόσια διοίκηση που στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πέραν του σεναρίου του φθινοπώρου, τα κομματικά επιτελεία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού την άνοιξη, μαζί με τις τριπλές κάλπες του Μαΐου. Όλα θα εξαρτηθούν, εκτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τις δημοσκοπήσεις που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εκτός των δημοσκοπήσεων, ρόλο στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα παίξουν και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ειδικά για το σχήμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Εξάλλου, οι θεσμοί βρίσκονται σε αναμονή έχοντας ζητήσει από την Αθήνα να προχωρήσει συγκεκριμένα θέματα (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κ.λπ), για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Επίσης, εκκρεμεί και το αφορολόγητο, θέμα το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Παρά τις εκκρεμότητες, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο προεκλογικό μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχευση σε μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων.

Ένα άλλο σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός τον Ιούνιο. Στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου εκτιμούν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους ψηφοφόρους, με την ελπίδα ότι εάν κληθούν ξανά στις κάλπες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο, θα ψηφίσουν έχουν εκτονώσει τα δυσάρεστα συναισθήματα απέναντι στην κυβέρνηση.

Αυτό βεβαίως θα κριθεί και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς μια από τις απόψεις στο Μαξίμου είναι ότι εάν η διαφορά κριθεί διαχειρίσιμη, δηλαδή γύρω στις 5 μονάδες, τότε η κυβέρνηση θα έχει χρόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη και να την ανατρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λύση στο θέμα με τις Ευρωεκλογές: Πότε θα ψηφίσουν οι Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό: Αυτές είναι οι δυο Κυριακές που θεωρεί το Μαξίμου κατάλληλες για εκλογές