ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη επειδή στο Αιγαίο πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για ανεδαφική προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας να εξισώσει την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας από τουρκικά μαχητικά με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Μάλιστα σήμερα το πρωί δύο τουρκικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από ελληνικό έδαφος στις Οινούσσες, με το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι πέραν των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν πτήσεις άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών».
«Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», αναφέρει το ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση πως το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι «σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».
Η ένταση έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική χώρα, όπου συμφωνήθηκε με τον κ. Ερντογάν να γίνουν διμερείς προσπάθειες ώστε να πέσουν οι τόνοι και να δρομολογηθεί εκ νέου συζήτηση γύρω από υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.
Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.
Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.
Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».