• Business

    Ν. Μαρτίνος: Σημαντικό deal στην Πορτογαλία για τη Thenamaris

    Nick Martinos

    Νικόλας Μαρτίνος , εφοπλιστή Thenamaris


    Μία ελληνική ναυτιλιακή είναι το φαβορί για την εξασφάλιση μίας σημαντικής συμφωνίας με τον πορτογαλικό πάροχο ενέργειας Energias de Portugal για την πολυετή ναύλωση ενός πλοίου LNG.

    Ο λόγος για τη Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, η οποία σύμφωνα με ναυλομεσίτες είναι αυτή που επικράτησε σε μία διαγωνιστική διαδικασία για την οποία φέρονται να εξέφρασαν ενδιαφέρον και η TMS Cardiff Gas του Χρήστου Οικονόμου, καθώς και η νορβηγική Knutsen OAS Shipping. Η υπογραφή των συμβολαίων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Σημειώνεται ότι η Knutsen OAS Shipping έχει πολλές φορές εξασφαλίσει αντίστοιχα deals με ισπανικές εταιρείες παροχής ρεύματος, ενώ η TMS Cardiff Gas τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση ναύλωσης για ένα από τα δύο νεότευκτα πλοία LNG της, που θα παραλάβει το 2020, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Η Thenamaris διαθέτει στον στόλο της τρία πλοία LNG, ενώ πέρυσι παρήγγειλε δύο νεότευκτα πλοία LNG στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν το 2020 και το 2021.

    Η Energia de Portugal βγήκε στην αγορά προς αναζήτηση ενός πλοίου LNG στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, με σκοπό αρχικά να λάβει προσφορές για μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ναύλωση, ενώ αργότερα διευκρινίστηκε ότι ενδιαφέρεται για μακροχρόνια ναύλωση, διάρκειας ως και δέκα ετών. Ήδη τον Σεπτέμβριο είχε λάβει αρκετές προσφορές, όμως η διαδικασία καθυστέρησε και άρχισε να προχωρά ξανά στις αρχές του 2019.

    Η πορτογαλική εταιρεία, σύμφωνα με το TradeWinds, χρειάζεται το πλοίο για να καλύψει την ποσότητα των 770.000 τόνων LNG ετησίως που αγοράζει από το νέο εργοστάσιο της Cheniere Εnergy στο Corpus Christi των ΗΠΑ, με βάση μία συμφωνία διάρκειας 20 ετών που υπεγράφη το 2014.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Καραγεωργίου: Πούλησε παλιό τάνκερ σε τιμή-φαινόμενο η Olympic Shipping

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Δ. Μίχαλος: Μία ακόμα δυνατή κίνηση από την Diligent Holdings

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αθ. Φειδάκης: Ένεση ρευστότητας 5 εκατ. δολαρίων για την Globus Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ