Ένα συμβάν που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, με ιδιαίτερη σημασία σε επίπεδο συμβολισμών, «φωτίζει» σήμερα η στήλη «ΒΗΜΑτοδότης». Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση εξετάστηκε η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που κατήρτισε το προσωπικό του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση, λοιπόν, των ευρημάτων του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στους διευθυντές του Ταμείου, ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν έκανε διαρκείς αναφορές στην «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών» (weak payment culture) που επικρατεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, η σχετική έκφραση ήταν διεσπαρμένη στην έκθεση που παρουσίασε, θέλοντας να δείξει πως στην Ελλάδα έχει καταστεί κουλτούρα το… φέσι και πως οι Ελληνες είναι «κατά πολιτισμόν μπαταχτσήδες». Πιο απλά, ότι έχουν στο DNA τους να μην πληρώνουν τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, της στήλης, οι αναφορές του Αμερικανού Ντόλμαν προκάλεσαν την έκρηξη του πάντα πράου και ψύχραιμου εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος διαφώνησε με τα περί «αδύναμης κουλτούρας πληρωμών» και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως πάγια τακτική ή ως συνήθεια οι παροδικές δυσκολίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σε περιόδους μάλιστα που τα ευρύτερα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας είναι χαμηλά.

Στη βάση αυτή, ο κ. Ψαλιδόπουλος απαίτησε και πέτυχε η φράση «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών» να αντικατασταθεί από τη φράση «αδύναμη πειθαρχία πληρωμών» (weak payment discipline), υποστηρίζοντας πως αυτή αποτυπώνει πιο ρεαλιστικά την κατάσταση, χωρίς να την εξωραΐζει.

Όπως σημειώνεται, δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με τον κ. Ψαλιδόπουλο. Και όχι μόνον για λόγους ευθιξίας. Διότι σου λέει – «πληρώνοντας ανελλιπώς τους φόρους και τις υποχρεώσεις μέσα στην κρίση – αρνούμαι να καταστώ ένας αφορισμός του ΔΝΤ. Κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Αλλο το έλλειμμα πειθαρχίας, άλλο το έλλειμμα κουλτούρας. Χίλιες φορές απείθαρχος, παρά απολίτιστος…».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα, όπως και αν αναφέρεται ή περιγράφεται, είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα τους εμπλεκόμενους φορείς και στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προσημείωση πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραστική περικοπή ορίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν οι θεσμοί