ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στελέχη από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Eni, ExxonMobil, Noble Energy, Total και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συζητούν και αναλύουν τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο του φυσικού αερίου, με αφορμή τις διαδοχικές ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Γρηγορίου, συμμετέχοντας στην Συνεδρία με θέμα «Υποδομή και διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ότι η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα με την απόκτηση δικαιωμάτων σε 10 περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχοντας ως εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, «οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα.» Αποκάλυψε δε, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό και η πρώτη γεώτρηση σχεδιάζεται για τις αρχές του 2020, προκειμένου να διερευνηθεί ένας γεωλογικός στόχος της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.
Παράλληλα, διεξάγονται με επιτυχία περιβαλλοντικές μελέτες και γεωλογικές και γεωφυσικές εργασίες στις περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα», «ΒΔ Πελοπόννησος», καθώς και στο «Βlock 2» δυτικά της Κέρκυρας.
Αναφερόμενος στις δρομολογούμενες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream υποστήριξε ότι οι εταιρείες αδημονούν για την κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης σε 4 περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη, προκειμένου να ξεκινήσουν και εκεί οι ερευνητικές διαδικασίες. Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών, πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ.
Οπως είπε, «η ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων σε συνύπαρξη με τον τουρισμό και την αλιεία, έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτή στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό μίγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030-2040».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο «Eastern Mediterranean Gas Conference», ο κ. Γρηγορίου επανέλαβε με έμφαση ότι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικοσυστήματος της πατρίδας μας, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία, ενώ πρόνοια σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται και μέσω της αυστηρής υπάρχουσας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρνείται ο Σταθάκης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Πώς θα γίνεται από το Ταμείο Υδρογονανθράκων η διαχείριση των εσόδων από το φυσικό άεριο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέφτουν οι υπογραφές για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα