ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως «άσκηση αυτοπεποίθησης» περιγράφει το ενδεχόμενο νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές η Christina Cho, τραπεζίτισσα της BNP Paribas, από τους αναδόχους της χθεσινής έκδοσης, η οποία ασχολείται συγκεκριμένα με τη διαχείριση κρατικών ομολογιακών εκδόσεων.
Σύμφωνα με την έμπειρη τραπεζικό, στρατηγικός στόχος της χώρας ήταν να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ξαναγίνει κανονικός εκδότης, βελτιώνοντας το προφίλ της έκδοση με την έκδοση.
Σύμφωνα με την κ. Cho, η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές και όλο και μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον με κάθε νέα έκδοση, ενώ βελτιώνεται και το προφίλ των ενδιαφερόμενων επενδυτών, αφού τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Σε δηλώσεις της στους Financial Times, επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε άλλη έκδοση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες. Και αυτό γιατί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της.
Επομένως, καταλήγει, η έξοδος στις αγορές αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ως άσκηση αυτοπεποίθησης, τονίζει.
Στην ουσία, η κ. Cho επιβεβαιώνει αυτό που σημείωνε χθες το mononews.gr, ότι διευρύνεται η επενδυτική βάση των αγοραστών των κρατικών μας ομολόγων ενώ συνάμα αποκτά και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. Πριν από έναν χρόνο, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επταετές ομόλογο η ζήτηση εκφράστηκε από περίπου 240 επενδυτές κυρίως ξένους. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν εκδόθηκε το πενταετές ομόλογο, εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να το αποκτήσουν ήταν 290. Χθες, ήταν συνολικά 385 οι επενδυτές οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, από διεθνή επενδυτικά «στρατηγεία» οδήγησαν τη ζήτηση στα επίπεδα των 11,8 δισ. ευρώ.
Στο τέλος το 10ετές ελληνικό ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ είχε ως μεγάλους αγοραστές τους fund managers των διεθνών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι και απορρόφησαν το 67,8% της έκδοσης.
Δεύτερη δύναμη ήταν οι τράπεζες οι οποίες και προχώρησαν σε αγορά του 14,6% της ομολογιακής έκδοσης. Στις τράπεζες, και πέραν των 6 αναδόχων, συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές.
Τρίτη δύναμη ανάμεσα στους αγοραστές ήταν τα hedge funds τα οποία όμως περιορίστηκαν και αγόρασαν εν τέλει το 11,2% του ομολόγου. Ποσοστό 4% του δεκαετούς ομολόγου αποκτήθηκε από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ενώ το υπόλοιπο 2,4% απορροφήθηκε από κεντρικές τράπεζες.
Με βάση της πληροφορίες αυτές για την κατανομή της έκδοσης φαίνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών απαρτίζεται από μακράς πνοής επενδυτές σε αντίθεση με τα hedge funds που έχουν πολύ μικρή παρουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Αυτοί είναι που πήραν το ελληνικό ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σε φορτηγό (βίντεο)
- Τουρκία: Συλλήψεις για τις διαδηλώσεις υπέρ των δυο κούρδων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία
- Τραμπ: Η σύζυγος συμβούλου του μέλος της επιτροπής DOGE του πολυδισεκατομμυριούχου Μασκ
- Εμπορικά καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο παραμονή Χριστουγέννων