«Χέρι» στις τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες βάζει από σήμερα η Εφορία με στόχο τον εντοπισμό αφορολόγητων εισοδημάτων και μαύρου χρήματος.  Μέχρι σήμερα οι τραπεζικές θυρίδες μπορούσαν να ανοίξουν, μόνο με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εισαγγελέα, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Από σήμερα οι τραπεζικές θυρίδες ανοίγουν από την ΑΑΔΕ, για κάθε έναν ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου για τον οποίο ζητεί στοιχεία στο πλαίσιο ελέγχου ή λήψης αναγκαστικών μέτρων εί­σπραξης. Η απόφαση της κ. Παπανάτσιου ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του νέου πλαισίου των αναζητήσεων την 4η Μαρτίου 2019.

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τι ακριβώς περιέχει η θυρίδα ενός φορολογούμενου. Το νέο σύστημα «παρακο­λούθησης» των θυρίδων είναι ανάλογο  με αυτό των τραπεζικών λογαριασμών. Ο έλεγχος θα γίνεται με νέους αλγόριθμους, με τους οποίους, με βάση τον ΑΦΜ, θα σκανάρονται τα αρχεία των τραπεζών και του «Τειρεσία» αναζητώντας αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς, ή λογαριασμούς με αδήλωτες καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, καθώς και δάνεια. Επίσης, μέσα από τη διαδικασία αυτή θα τσεκάρονται οι καταθέσεις φορολογουμένων που υπόκεινται ήδη σε φορολογικό έλεγχο, για τη διασταύρωση των δεδομένων που εντοπίζουν οι ελεγκτές.

Εφόσον με βάση τον ΑΦΜ εντοπιστούν τραπεζικοί λογαριασμοί με χρήματα ή θυρίδες, τότε αν είναι φοροφυγάς ο «καταζητούμενος» του δεσμεύονται καταθέσεις και θυρίδες, ενώ αν είναι οφειλέτης του κατάσχεται το ποσό της οφειλής.

Οι τράπεζες θα κα­ταγράφουν κάθε κίνηση όσων έχουν θυρίδες, γεγονός που σημαίνει ότι η Εφορία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια πόσες φορές ο ενοικιαστής θυρίδας την επισκέφτηκε, πόσο χρόνο έμεινε στον χώρο κ.ά. Με τον τρόπο αυτό η Εφο­ρία θα γνωρίζει τα πάντα για τους καταθέτες, την ώρα άλλωστε που ταυ­τόχρονα σπάει και το απόρρητο για κάρτες και δάνεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της κ. Παπανάτσιου το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα μπορεί πλέον να διαβιβάζει ηλεκτρονικά στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα, το Σ.Δ.Ο.Ε., την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς πληροφορίες και για:

  • Κινήσεις των τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων
  • Όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων μέσω «πλαστικού χρήματος»
  • Τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών).

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα σκανάρουν μέσω της εφαρμογής αυτής, όλες τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις του φοροφυγά ή του οφειλέτη, με ταυτοποίηση του ΑΦΜ και συγκεκριμένα:

  • Καταθετικός πρώτης ζήτησης
  • Καταθετικός προθεσμιακός
  • Χορηγητικός
  • Επενδυτικός
  • Άλλος
  • Τραπεζική θυρίδα
  • Λογαριασμός Πληρωμών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για αυτοματοποιημένες και στοχευμένες κατασχέσεις στις τραπεζικές θυρίδες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα γίνει το «ριφιφί» στις θυρίδες