Μόλις μια εβδομάδα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια νέα ομάδα γυναικών ηγέτιδων εξέφρασε τους φόβους της ότι η πλήρης ισότητα των φύλων μπορεί να μην επιτευχθεί – και ότι στην πραγματικότητα διαβρώνεται.

Η Ομάδα Γυναικών Ηγέτιδων για την Αλλαγή και την Ένταξη έχουν γράψει μια ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από επικεφαλής κυβερνήσεων, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να «επανεπενδύσουν στις πολιτικές και στα νομικά και κοινωνικά πλαίσια που θα επιτύχουν την ισότητα των φύλων και συμπερίληψη».

Υπογεγραμμένη από 26 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Helen Clark, η επιστολή ανέφερε ότι όλοι στον κόσμο θα μπορούσαν να υποφέρουν εάν οι γυναίκες δεν αποκτήσουν πραγματική ισότητα.

«Πάνω από όλα, επιδιώκουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο κίνδυνος που θέτουν οι πολιτικές που επιδιώκουν να σταματήσουν και να εξαλείψουν την ισότητα των φύλων είναι κίνδυνος όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, γιατί ο μισός πληθυσμός εμποδίζεται από το να συμβάλει στο πλήρες δυναμικό της».

«Πολιτικές δυνάμεις»

Οι γυναίκες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας και Ύπατη Αρμοστή της UNHCR, Mary Robinson, την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Susana Malcorra και την πρώην γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Margaret Chan, υπογράμμισαν τη σημασία της πολυμέρειας για την προώθηση θετικών αλλαγών.

Ωστόσο, προειδοποίησαν επίσης ότι «οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα απειλούν να υποβαθμίσουν την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιες ατζέντες-ορόσημα».

Μιλώντας στον Guardian, η Malcorra πήγε ακόμα πιο πέρα και είπε ότι η άνοδος του λαϊκισμού σε ορισμένες χώρες έχεο οδηγήσει σε έναν «ηγέτη τύπου macho», που αισθάνεται ότι απειλείται από τις γυναίκες που κερδίζουν σεβασμό.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, είναι #BalanceforBetter – προωθώντας το μήνυμα ότι ένας ισορροπημένος από πλευράς φύλου κόσμος είναι καλύτερος για όλους.

Η Malcorra πρόσθεσε ότι η πλήρης ισότητα των φύλων δεν είναι υπέρ του ενός ή του άλλου φύλου, αλλά μάλλον κερδοφόρα και για τα δύο φύλα: «Αν οι άνδρες παίρνουν άδεια πατρότητας, για παράδειγμα, δεν είναι ότι χάνουν τίποτα, κερδίζουν έχοντας την ευθύνη για την οικογένεια, κερδίζουν από μια στενότερη σχέση με τα παιδιά».

Το Παγκόσμιο Χάσμα των Φύλων

Οι ανησυχίες της ομάδας αντανακλούν τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έκθεσης Global Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: η πρόοδος στην επίτευξη της ισότητας των φύλων επιβραδύνεται. Η έκθεση του 2018 διαπίστωσε ότι θα χρειαστούν οκτώ χρόνια παραπάνω για να κλείσει το χάσμα από την εκτίμηση του 2017.

Από το 2006, το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων μειώθηκε κατά 3,6% – αλλά το 2018, σημειώθηκε μείωση κατά 0,03% μόνο, φανερώνοντας εξαιρετικά αργή πρόοδο.

Το χάσμα των φύλων στον υπο-δείκτη Πολιτικής Ενδυνάμωσης απαιτεί άλλα 107 χρόνια για να κλείσει, με μόνο το 18% των υπουργών στις 149 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση να είναι γυναίκες.

Στην ανοιχτή επιστολή της – και μέσα από άρθρα γνώμης και δοκίμια που θα γράψουν τους ερχόμενους μήνες – η Ομάδα ελπίζει να αναζωπυρώσει την προσπάθεια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Το εάν οι πολιτικές δυνάμεις που απειλούν να εξαλείψουν την πρόοδο στην ισότητα των φύλων θα θριαμβεύσουν, εξαρτάται από «τις γυναίκες ηγέτιδες και τους υποστηρικτές των γυναικών του σήμερα και του αύριο».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Kate Whiting