Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι εισέπραξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσκληση συστράτευσης που απηύθυνε εν όψει ευρωεκλογών. Τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το Ποτάμι απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως βρίσκεται σε απόγνωση λόγω της επερχόμενης ήττας του.
«Οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωση του είναι εκ του πονηρού. Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς. Υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις Ευρωεκλογές. Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του.
Αρνητική ήταν και η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα μιλώντας στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια του Ποταμιού.
«Θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Τσίπρα που πριν λίγες ώρες είπε πάλι ότι καλούμε τους προοδευτικούς της χώρας να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους. Απαντώ λοιπόν στον κ.Τσίπρα. Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».
Το κάλεσμα Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως κάνει μια «πλατιά απεύθυνση» «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης», προκειμένου όπως ανέφερε «να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς».
Ερωτώμενος αν στο κάλεσμά του μπορούν να ανταποκριθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
Πάντως, οι αιφνιδιαστικές κινήσεις του Μαξίμου τόσο εντός της Βουλής όσο και με την επιλογή για υπουργοποίηση στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ οι οποίες ενισχύθηκαν με την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία «Γέφυρα», έφεραν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ευελπιστούσαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, κάνοντας δύσκολη την υλοποίηση του καλέσματός του, το οποίο μοιάζει περισσότερο ως μια επικοινωνιακή κίνηση.
Όσο για το αν θα υπάρξουν πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να πει πως «εέχουμε ευρωπαϊκές εκλογές 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».
Νωρίτερα, πάντως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν πως οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό και όχι με λίστα.
Η δήλωση το Αλέξη Τσίπρα
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόκειται για μια απεύθυνση πλατιά, που αφορά, επαναλαμβάνω, όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα, στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι.