ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρνητικό πρόσημο για την Ελλάδα έχουν τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το μέσο κατά κεφαλήν κοινοτικό εισόδημα. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι 12 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, για το 2017, κυμάνθηκε, μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, από 31% (σε περιφέρεια της Βουλγαρίας) μέχρι και 626% (στο κέντρο του Λονδίνου).
Το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για τη χώρα μας, το 2017, διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Η μόνη περιοχή που κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού ήταν η Αττική με ποσοστό 91%.
Ο πίνακας με τα αποτελέσματα της Eurostat για το μέσο κατά κεφαλήν κοινοτικό ΑΕΠ
Αντίθετα, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα του 2017 καταγράφηκε στις εξής περιοχές:
- Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%)
- Στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%)
- Στη Δυτική Ελλάδα (49%).
Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).
Στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατατάσσονται τέσσερις ελληνικές περιφέρειες: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Επιπροσθέτως, στην εικοσάδα συγκαταλέγονται και πέντε περιφέρειες της βορειοδυτικής και βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας (η Μαγιότ, συγκεκριμένα, είναι τρίτη από το τέλος). Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 21 περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά 50% ή και περισσότερο, άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εξ αυτών οι πέντε περιφέρειες είναι στη Γερμανία, από δύο βρίσκονται σε Ιρλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο και από μία σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Πολωνία και Σουηδία. Σε αυτές συγκαταλέγεται όπως είδαμε και το Λουξεμβούργο. Οι πληθυσμός που κατοικεί σε αυτές τις 21 περιφέρειες υπολογίζεται στα 52,3 εκατ. άτομα.
Μια πληροφορία που επισημαίνει η στατιστική υπηρεσία είναι ότι, σε ορισμένες περιφέρειες, τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από ροές μετακίνησης του πληθυσμού. Οι καθαρές εισροές πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές ωθούν το ΑΕΠ σε ένα επίπεδο που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο από τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Αντίστοιχη, αντίρροπη επίδραση υπάρχει σε περιοχές με εκροές πληθυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mykonos Blues: Το «no deal» που απειλεί να «τραυματίσει» το ελληνικό ΑΕΠ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η περιοχή της Ελλάδας με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιταλία και γερμανικό ΑΕΠ «καταδικάζουν» τις ευρωαγορές. Ισχυρές πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καταιγίδα Έοουιν σε Βρετανία και Ιρλανδία: Έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους καταιγίδες
- Φερενίκη Παναγοπούλου: «Να λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά»
- Αρχιεπισκοπή Αλβανίας: Η Εκκλησιαστική περιουσία «αγκάθι» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο – Ποιος θα διαδεχθεί τον Αναστάσιο