Τα τελευταία πενήντα χρόνια, το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Από τα παιδικά παιχνίδια μέχρι τις συσκευασίες των τροφίμων και μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το καλαμάκι στον καφέ ή στο ρόφημά μας, το πλαστικό κατάφερε να εισβάλει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μια εισβολή που υπήρξε μεν «βολική», αλλά αποδεικνύεται καταστροφική για τον πλανήτη και, φυσικά, για τη ζωή μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε όλο τον κόσμο πετιούνται καθημερινά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, από τα οποία το 12,8% είναι πλαστικό, μολύνοντας τη γη, τον αέρα και το νερό, με οδυνηρές συνέπειες για τον πλανήτη. Κάτι που, ευτυχώς, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται κάθε συνειδητός πολίτης και κάθε υπεύθυνη επιχείρηση.

Υπάρχουν, όμως, λύσεις, όταν όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει τόσο την εύκολη χρήση του πλαστικού στη ζωή μας;

Ευτυχώς υπάρχουν. Τα Everest, για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης στην Ελλάδα, έγιναν η πρώτη αλυσίδα στη χώρα η οποία κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια, αντικαθιστώντας τα με βιοδιασπώμενα, φιλικά προς το περιβάλλον! Καλαμάκια φτιαγμένα με βασικό συστατικό το άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου. Έτσι, όταν φτάνει η ώρα να τα πετάξεις, δεν προστίθενται στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως συμβαίνει με το πλαστικό καλαμάκι.

Με αυτήν την κίνηση, τα Everest εξοικονομούν περισσότερους από 10 τόνους πλαστικού που προέρχονται από την κατανάλωση περισσότερων από 18.000.000 πλαστικών καλαμακίων ετησίως στα καταστήματά τους.​

Επιπλέον, τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα υπολείμματα φαγητού.

Αυτή είναι μία μόνο από τις κινήσεις των Everest προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αφού η εταιρεία προχωρά παράλληλα σε σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο, ενώ στα καταστήματά της διαθέτει διάφορες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως ποτήρια από bamboo, θερμός και υφασμάτινες τσάντες, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να μειώσουν και αυτοί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, αποφεύγοντας τις συσκευασίες μίας χρήσης, αλλά όχι και την άνεσή του.

Επίσης, βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής τοποθέτησης στα καταστήματά της ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ συνεργάζεται για τη βελτίωση του συνολικού συστήματος διαχείρισης των υλικών συσκευασίας.

Όσο για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να προστατεύσει το περιβάλλον, μία ιδέα είναι, όταν παραγγέλνουμε καφέ απ’ έξω, να αποφεύγουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό, το πλαστικό καπάκι στον καφέ μας ή τον αναδευτήρα, ακόμη κι αν αυτός είναι ξύλινος.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να παίρνουμε από το σπίτι μας το ποτήρι μας και να ζητάμε να μας φτιάχνουν εκεί τον καφέ μας, αποφεύγοντας έτσι να χρησιμοποιήσουμε χωρίς λόγο ένα ακόμα ποτήρι μίας χρήσης.

Μάλιστα, τα Everest επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας και κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα Everest έχοντας μαζί μας το δικό μας ποτήρι μάς κάνουν έκπτωση 10 λεπτά στον αγαπημένο μας καφέ ή ρόφημα!

Το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, τελικά, δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Αρκεί να αλλάξουμε λίγο τις κακές μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε άλλες, ακολουθώντας το παράδειγμα που μας δίνουν οργανώσεις και εταιρείες με οικολογική συνείδηση. Όπως τα Everest, που αποδεικνύουν, εδώ και χρόνια, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι γι’ αυτά προτεραιότητα. Γιατί μας αξίζει να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Και μπορούμε να το κάνουμε. Αρκεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Everest.