Την πρώτη από τρεις μικρές αλλά στρατηγικές εξαγορές, που θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος, επενδύοντας στην επόμενη μέρα και στην πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ομίλου, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. θα γίνει σταδιακά μία πιο “πράσινη βιομηχανία”, με σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και ουσιαστική εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.

Προχθές, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της startup εταιρίας ZEOLOGIC, με ειδίκευση στην παροχή καινοτόμων λύσεων, στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει σε νέες δραστηριότητες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της εισηγμένης και φυσικά τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε έναν από τους τρεις άξονες στρατηγικής του ομίλου (οι άλλοι δύο είναι η έμφαση στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα) που αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αειφορία. Σε μια εποχή που οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων αυξάνονται συστηματικά και η ΕΕ έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους για καθαρή βιομηχανία, κάθε ευρωπαϊκή βιομηχανία που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει οφείλει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον.

Η απόφαση έμφασης στην αειφορία και μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι ταυτόχρονα μια πράξη ευθύνης προς τους μετόχους και το μέλλον της εταιρείας, καθώς η επίτευξη της αειφορίας εξασφαλίζει τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη με άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, που ωφελούνται από την υπεύθυνη και υγιή επιχειρηματικότητα.

Η πρώτη εξαγορά του ομίλου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής ήταν η ΕΠΑΛΜΕ, η εταιρεία επεξεργασίας του scrap αλουμινίου, η οποία μεγιστοποιεί τη ζωή των προϊόντων αλουμινίου, μέσω της επαναχύτευσής τους σε νέα “πράσινα” προϊόντα. Η δεύτερη κίνηση είναι η απόκτηση της Zeologic και ακολουθούν ακόμη δύο εξαγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα ενισχύσουν την παρουσία του ομίλου στη πράσινη δραστηριότητα.

Ποια είναι η ZEOLOGIC

Η εταιρεία ZEOLOGIC, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει μόλις πέντε χρόνια ζωής, διαθέτοντας μία καινοτομία που είναι η εκμετάλλευση της διεθνούς κατοχυρωμένης τεχνολογίας με βάση τη γεωχημική διεργασία (GACS) για την επεξεργασία των προαναφερόμενων κατηγοριών αποβλήτων. Για παράδειγμα μπορεί, με βάση αυτήν την πατενταρισμένη τεχνολογία, να καθαρίζει το επιβαρυμένο νερό οποιασδήποτε προέλευσης (γεωτρήσεις, ποτάμι κ.λπ.) και να το μετασχηματίζει σε νερό ποιότητας πόσιμου.

Επιπλέον με τη μέθοδο που εφαρμόζει και βασίζεται στη νανοτεχνολογία, δίνει οριστική λύση ακόμη και σε δύσκολα έως άλυτα περιβαλλοντολογικά ζητήματα, όπως:

  • Η αποκατάσταση επιβαρυμένων εδαφών από οποιαδήποτε προηγούμενη βιομηχανική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του επιπέδου ρύπανσης που έχει υποστεί.
  • Η επεξεργασία αποβλήτων προερχόμενων από τη λειτουργία ορυχείων, μεταλλείων και συναφών δραστηριοτήτων.
  • Η επεξεργασία αποβλήτων υψηλής επιβάρυνσης, προερχόμενα από σωρεία δραστηριοτήτων όπως η παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, γαλακτοκομία/τυροκομία, βυρσοδεψείων, παραγωγή και επεξεργασία πετρελαιοειδών, επεξεργασία μετάλλων κ.ο.κ.
  • Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας υφιστάμενων βιολογικών μονάδων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ώστε να παρακαμφθούν καίρια ζητήματα, όπως περιπτώσεις ασταθούς λειτουργίας, οσμών και παραγωγής επιβαρυμένης λυματολάσπης.

Τα έργα που έχει ολοκληρώσει

  • Ανάμεσα στα έργα που έχει να επιδείξει η ZEOLOGIC στην Ελλάδα είναι:
    Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μονάδας βαφής αλουμινίου, Alumil ΑΛΜΥ -3,75% A.E., Κιλκίς.
  • Μονάδα επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, Ξενοδοχείο «Φιλοξένεια», 300 κλινών, Ψακούδια Χαλκιδικής.
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων τυροκομείου, Βαλμάς Ο.Ε. Παλαιόχωρα Χαλκιδικής.
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης αλιευμάτων, Λαζαρίδης Ο.Ε., Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Olivellas A.E., Γερακινή Χαλκιδικής.
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Χούτας – Μαρδάς – Athos Olives, Ορμύλια Χαλκιδικής.
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Βίγλια ΑΕΒΕ, Πολύγυρος Χαλκιδικής.

Οι προοπτικές

Με την εξαγορά αυτή, η Μυτιληναίος βγάζει τη Zeologic εκτός συνόρων, καθώς η εισηγμένη δραστηριοποιείται ήδη σε 29 χώρες.

Επιπλέον, η εισηγμένη και ειδικότερα ο Τομέας Έργων EPC και Υποδομών μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της δυναμικής εισόδου στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις, αλλά και επεκτείνοντας τις δουλειές της σε νέες αγορές με την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ – λιγνιτικά: Δεν κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά για τη Μελίτη η Μυτιληναίος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί είναι έξαλλοι οι τραπεζίτες και τι άκουσαν οι αναλυτές στον Μυτιληναίο