ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μια ανακοίνωση όλο αντιφάσεις και ασάφειες το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) προαναγγέλλει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα επανεξετάσει τις άδειες του σχεδόν έτοιμου να λειτουργήσει νέου ξενοδοχείου, της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με βασικό μέτοχο την οικογένεια Ευμορφίδη (ιδιοκτήτη και της Coco-Mat) στην περιοχή της Ακρόπολης (Φαλήρου 5 και παρόδου της Συγγρού).
Παράλληλα ΥΠΠΟΑ και υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσαν χθες ότι εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην εν λόγω περιοχή.
Όλα ξεκίνησαν έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για τον αυξημένο συντελεστή δόμησης που έχει ως αποτέλεσμα την ανέγερση υψηλών κτηρίων πολύ κοντά στην Ακρόπολη με αποτέλεσμα να κόβουν τη θέα προς αυτήν. Στο επίκεντρο είναι το προαναφερόμενο ακίνητο και ένα δεύτερο το οποίο δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
Η πρώτη αντίδραση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων ήρθε εύλογα από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) το οποίο συγκρότησε ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει την Ακρόπολη και ειδικότερα την Περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι. Το έργο της ομάδας, σύμφωνα με την αναρτημένη στη Διαύγεια απόφαση, θα περιλαμβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής μελέτης. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής θα γίνει γραπτή ενημέρωση της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας ώστε να υπάρξουν συμπληρωματικές κατευθύνσεις για την επόμενη φάση.
Οι κάτοικοι ζητούν ηπιότερους όρους δόμησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναμικότητα νέων ξενοδοχείων στις 100 κλίνες. Βάσει έγγραφης διαμαρτυρίας τους τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10όροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7όροφες αστικές πολυκατοικίες. Όπως σημειώνουν η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική αυτή περιοχή.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι προφανώς θεμιτές και η προαναφερόμενη απόφαση του ΥΠΕΝ να εξεταστούν θεσμικά οι όροι δόμησης ορθή.
Το παράλογο ξεκινά από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν τα δύο υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ, αν και οι απόψεις τους είναι διακριτές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ (με υπουργό τη Μυρσίνη Ζορμπά) «προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο ΚΑΣ» και προστίθεται με μια φρασεολογία ακατανόητη:
• «για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες.
• για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ.»
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Τι θα κάνουν στην περίπτωση του ξενοδοχείου που ετοιμάζεται να λειτουργήσει; Θα το γκρεμίσουν ή θα το «κουρέψουν» κανένα δύο ορόφους για να αποκαταστήσουν τη θέα; Δεν γκρεμίζονται τα παντελώς αυθαίρετα… θα γκρεμίσουν ένα καθόλα νόμιμο κτήριο;
Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης το υπουργείο Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες, (όπως τα δύο παραπάνω) οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.» Με άλλα λόγια σε αυτή την παράγραφο το ΥΠΠΟΑ λέει πως έχει δώσει τις άδειες που απαιτούνται.
Κατά άλλα η ανακοίνωση των ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΝ παραπέμπει σε κείμενο διαμαρτυρίας: Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι χαρακτηριστικά:
«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου.
»Έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής περί την Ακρόπολη έχει προκαλέσει η ανέγερση κτηρίων που, λόγω του ύψους τους, θα παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο.»
Το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων και 93 δωματίων της Μπλε Κέδρος σε οικόπεδο που αποκτήθηκε το 2015, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2017 και πρόκειται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.