Σε μείωση των τιμών στόχων των μετοχών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC. Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,95 ευρώ, από 2,43 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank είναι στα 0,79 ευρώ, από 1,25 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 2,40 ευρώ, από 2,90 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,14 ευρώ, από 3,20 ευρώ προηγουμένως. Η μείωση όλων των τιμών-στόχων αντανακλά μια πιο συντηρητική στάση της HSBC επί των κερδών, γι’ αυτό και επαναλαμβάνει τη σύσταση buy και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, σε ανάλυσή της η HSBC με τίτλο «Muddy waters», επισημαίνει ότι αναζητά περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις επενδυτικές περιπτώσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα «βλέπει» θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, εφικτές τις μειώσεις NPEs και βελτιωμένες τάσεις στα μεγέθη τους.

«H επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μοιάζει με παζλ» επισημαίνει στην ανάλυσή της, αντισταθμίζοντας  τις διάφορες προτάσεις πολιτικής, τα αρνητικά επιχειρήματα για τη μακροοικονομική προοπτική, την αποτελεσματικότητα των σχεδίων NPEs των τραπεζών καθώς και την υποκείμενη κερδοφορία.  Επίσης διερευνά δυσάρεστες αλήθειες για την κρίση των θεσμών σχετικά με τα σχέδια μείωσης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

H HSBC εκτιμά ότι τα σχέδια μείωσης των NPEs είναι εφικτά αλλά δαπανηρά. Το κόστος που θα έχει για τις τράπεζες η πρόταση του ΤΧΣ για κρατικές εγγυήσεις επί των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων NPLs σημαίνει πως για τις πρώτες πιθανότατα θα ήταν καλύτερα να απέχουν. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα δημιουργούσε δυνητικά παθητικό για το κράτος.

Κατά την HSBC η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδοτούμενη από τον αναβαλλόμενο φόρο «bad bank» θα άφηνε τις τράπεζες με χαμηλότερα επίπεδα ΝPEs, όμως δεν θα ήταν προς όφελος των τραπεζών. Οι δείκτες NPEs θα παρέμεναν υψηλά, μια αδύναμη κεφαλαιακή θέση θα χρειαζόταν και πάλι ενίσχυση και ο αναβαλλόμενος φόρος και πάλι θα αντιστοιχούσε σε σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής θέσης.

Παρά ταύτα η HSBC χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες της αγοράς, τονίζοντας πως οι θεμελιώδεις τάσεις στην υποκείμενη ανάπτυξη των δανείων βελτιώνονται, πως οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις πιέσεις στον κύκλο εργασιών, πως η κερδοφορία στα νέα δάνεια (front book) παραμένει υγιής και η κεφαλαιακή επάρκεια θα βελτιωθεί.

Eκτιμά τέλος, πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές. Οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, η δημοσιονομική προοπτική παραμένει θετική με το κράτος να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τέσσερα χρόνια τουλάχιστον και δεν χρειάζεται προς το παρόν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική προοπτική παραμένουν, αλλά φαίνονται περιορισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HSBC: H Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»02

MH ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Κάμαρης (HSBC): «Καλό το μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές»