ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣτΕ: Απορρίφθηκαν αιτήσεις συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ για αναδρομικά επικουρικών και δώρων από το 2016 και μετά
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, προκείμενου να μην κοπούν οι συντάξεις χηρείας σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών. Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, μετά το νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει ρύθμιση για να μην κοπούν οι νέες συντάξεις χηρείας χιλιάδων δικαιούχων, για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.
Ήδη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μετάθεση της χρονικής έναρξης της σχετικής διάταξης, που προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας για δικαιούχους ηλικίας 52-55 ετών. Μάλιστα, η αναστολή του μέτρου θα συνδεθεί με το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί ειδική μέριμνα στη συγκεκριμένη ομάδα δικαιούχων, ώστε να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί το «πάγωμα» της διάταξης για όσο χρονικό διάστημα το ποσοστό ανεργίας παραμένει άνω του 10%.
Όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι επιζώντες σύζυγοι που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη για όλη την διάρκεια της ζωής τους. Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή έως ότου τα παιδιά κλείσουν τα 18 ή τα 24 έτη αντίστοιχα και σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον μια 3ετία.
Αντίθετα, όσοι χήροι/χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου κάτω των 55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία, εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη, η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Αυτή την περικοπή εξετάζει να μεταθέσει το υπουργείο.
Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, η τριετία εφαρμογής του νόμου θα ξεκινήσει από τον Μάιο του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεμηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Με παρέμβαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τέθηκε μάλιστα ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ, καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που η τελική παροχή ήταν πολύ χαμηλή, ακόμη και κάτω από 200 ευρώ το μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναδρομικά συνταξιούχων: Σοβαρή καταγγελία από ΕΝΥΠΕΚΚ για παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ στην δικαιοσύνη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση: Πώς ο Μιχάλης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μετρό: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές στην Εθνική Άμυνα
- Μειώθηκαν κατά 4,9% οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο
- Τράπεζα Πειραιώς: Για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα συνεχίζει το πρόγραμμα «Equall Hoops» μαζί με τον Οργανισμό Eurohoops
- Γιώργος Αμυράς: Επιστρέφει στη Βουλή – Παίρνει την έδρα του Κ. Τασούλα