ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ύψος των κόκκινων δανείων, παραμένει το μεγαλύτερο ζήτημα για την ελληνική οικονομία δήλωσε στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Όπως αναφέρει, στη συνέντευξή του, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε αυτό το θέμα, ωστόσο «θα ήθελα να δω να γίνονται ακόμα περισσότερα στην προσπάθεια μείωσης των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ στο 44,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι η Ιταλία, η οποία ήταν 9,7%.
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τώρα μέχρι το 2021 κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. 50 δισεκατομμύρια είναι σχεδόν το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσοστό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να δω αυτό να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους όπως έχουμε θέσει για να επιτύχουμε», δήλωσε.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, στόχος είναι να μειωθούν τα μη NPLs κατά 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, ενώ η τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 5 δισ. ευρώ το 2018.
«Όσο περισσότερα όπλα έχεις στο οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσεις το ζήτημα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Η Ελλάδα έβαλε τέλος σε σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής βοήθειας μετά την ολοκλήρωση μιας τρίτης χρηματοοικονομικής διάσωσης τον Αύγουστο και έχει δεσμευθεί να τηρήσει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια σε αντάλλαγμα για κάποια ελάφρυνση του χρέους.
Η χώρα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία τους προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμα για την υποστήριξη ή την παρεμπόδιση της μείωσης των επισφαλών δανείων από τις τράπεζες.
Τέλος, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι διεθνή funds έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών NPLs. «Έχουμε περιπτώσεις, όπου τα funds ανταγωνίζονται και στη διαδικασία αυτή πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για να μπορέσουν να υποβάλλουν προσφορά γι’ αυτά τα assets» δήλωσε και συμπλήρωσε «θα τολμούσα να πω ότι μία από τις ενδιαφέρουσες κατηγορίες assets στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι τα NPLs».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη Κατοικία: Εμπλοκή στη συμφωνία – Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πάγωμα» μέχρι τον Ιούνιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση mononews: Πάνω από το 80% των κόκκινων δανείων θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ