ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Για τον υπαρκτό κίνδυνο να μην δοθεί τελικά το «πράσινο φως» από τους δανειστές προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης προς την Ελλάδα προειδοποιεί με δημοσίευμά του το Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Τα χρήματα, άλλωστε, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, και τα οποία την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ επιστράφηκαν σε αυτές λόγω της κρίσης του καλοκαιριού του 2015, συμφωνήθηκε να επιστραφούν σε δόσεις προς την Ελλάδα, ως κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Η Κομισιόν θα εκδώσει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση της σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Το συμπέρασμα της έκθεσης θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου θα αποφασιστεί και η τύχη της δόσης.
«Η έκθεση είναι πιθανό να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός και εάν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε ο ίδιος ο αξιωματούχος.
Υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το «Reuters», συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια.
«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, όπου χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των λιγότερο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών.
Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους θεσμούς», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακρατήσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να τα εκταμιεύσουν σε κάποια μεταγενέστερη φάση, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν, όπως έχει συμφωνηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μέχρι το Φεβρουάριο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θετικό το Eurogroup για τη δημοσιονομική πορεία, νέο «ορόσημο» η 27η Φεβρουαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση σε σχέση με τα επιτόκια
- Σταϊκούρας: Το θέμα του ελληνικού σιδηρόδρομου και της ασφάλειάς του απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο
- Έγκλημα στην Καλαμάτα: Λογομάχησαν και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον εργοδότη του
- Hurriyet: Ο Άσαντ παρέδωσε στο Ισραήλ στοιχεία στρατιωτικών στόχων για να του επιτρέψουν να φύγει από τη Συρία