ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πρόσφατες καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας έχουν προβληματίσει τους πολίτες, με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να αναζητούν λύσεις.
Λόγω των ανωτέρω περιστατικών έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο τα χρόνια προβλήματα των δαιδαλωδών νόμων και τον ευθυνών που γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες, κληρονόμους, δήμους και άλλους φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο καταρτίζει μια λίστα οικονομικών και φορολογικών κινήτρων και αντικινήτρων για τους ιδιοκτήτες. Ενδεικτικά, για τα διατηρητέα και εγκαταλελειμμένα, προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ψηφιακού μητρώου καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20.000 κτήρια.
Η νομοθετική πρόταση θα ορίζει τη δομή της διαχείρισης ανάμεσα στα υπουργεία κα τους φορείς ενώ τα κίνητρα για τα διατηρητέα θα είναι:
-Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
-Μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ
-Επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση σε ιδιοκτήτες και μισθωτές.
Στο αντίποδα, σχεδιάζεται η υιοθέτηση αντικινήτρων για όσους δεν μεριμνούν για τη συντήρηση του κτηρίου που τους ανήκει, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών.
Για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, θα θεσπιστούν αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως εγκαταλελειμμένων. Επιπλέον θα προβλεφθεί και δυνατότητα απόσυρσης ακόμα και με κατεδαφίσεις κτιρίων με προβλήματα στατικότητας.
Για τα κτίρια με πολλούς συνιδιοκτήτες, θα προβλέπεται λήψη απόφασης με ενισχυμένη πλειοψηφία που θα απαιτεί τη συναίνεση του 60%των συνιδιοκτητών, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία.
Με πληροφορίες από το «Έθνος»