ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε απαντώντας στα όσα ανάφερε ο κ. Τσίπρας για τη στάση της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η μνήμη σας κ. Τσίπρα είναι επιλεκτική. Σας είχα θέσει ο ίδιος, στην πρώτη μας συνάντηση, την πρόταση μας για συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν τα άρθρα που κρίνουν αναθεωρητέα και να τα στηρίξουμε και οι δύο με 180 ψήφους».
«Ο λόγος ήταν πως μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης μεσολαβεί η λαϊκή εκλογή. Ο λαός θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον λόγο που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη αναθεωρητική βουλή, καθώς όπως ανέφερε σε διαφορετική περίπτωση εκείνη δεν θα έχει κάποιο σημαντικό έργο να επιτελέσει.
«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Μου απευθύνεται την πρόταση γιατί δεν ψηφίζουμε και τα υπόλοιπα άρθρα, πλην του 32,αν και δεν συμφωνούμε μόνο με αυτό, η πρότασή μας περιλαμβάνει και άλλα άρθρα. Σας επαναλαμβάνω την πρότασή μου. Ψηφίστε κι εσείς όλα τα άρθρα που προτείνουμε. Αν πιστεύεται στη ψήφο της λαϊκής εντολής, τότε δεν έχετε λόγο να απορρίψετε την πρότασή μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όλη αυτή η ανασφάλεια που προβάλλατε στην ομιλία σας… αν ήσασταν σίγουρος πως θα κερδίσετε δεν θα κάνατε τέτοιες αναφορές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τη χθεσινή δήλωση του κ. Κατρούγκαλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στην οποία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.
Το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της δημοκρατίας μας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας, διαμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και ώρα ευθύνης για όλους. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία», υπογράμμισε.
Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πρωτοφανές, προσέθεσε και επισήμανε πως εδώ και 10 χρόνια η πατρίδα μας μαστίζεται από κρίση. «Ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας αναγέννησης» ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως μια γενναία τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και τόνισε πως η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με καλό πνεύμα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμα πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις. «Στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον. Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός πως θα αναφέρει μια Βουλή όπου οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.
Η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία «τριγύριζα»
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επισήμανε κατά την ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε.
«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».
Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα άρθρα που συμφωνεί, κάνοντας ωστόσο λόγο για περιορισμένες αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ καταφέρθηκε και κατά αρκετών αλλαγών που διαφωνεί η ΝΔ, όπως το ζήτημα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας που όπως ανέφερε η αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτονται ήδη από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για την ανεξιθρησκία.
Τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σχολιάζοντας την αλλαγή στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να επιτεθεί στον κ. Καμμένο λέγοντας, «ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από το άρθρο της ασυλίας για να μην πάει στο δικαστήριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Όπως δήλωσε στη ΝΔ συμφωνούν με την ανάγκη αλλαγής, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο. Εξήγησε πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη προέδρου, έναν που θα εκλέγεται από το κοινοβούλιο και έναν που θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τον λαό.
Δεν μπλέκουμε με το πρόσωπο που θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πρεπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάνεται στο στόμα σας τον σημερινό πρόεδρο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για τους δήθεν λόγους που η ΝΔ θέλει να αλλάξει το άρθρο 32.
«Εμείς εισηγούμαστε τολμηρές αλλαγές. Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Διασφάλιση ομαλής λειτουργίας θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Προτείνουμε την αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης. Προτείνουμε τη θωράκιση της δικαιοσύνης. Προτείνουμε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, την αληθινή ενδυνάμωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη να «τελειώνουμε με την εκκρεμότητα του ορισμού του δάσους».
«Προτείνουμε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια παιδεία αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων υπό την αυστηρή επίβλεψη αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η νέα πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την αρχική του πρόταση προς τον Αλέξη Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση. «Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» ανέφερε.
Έφερε ωστόσο και μια νέα πρόταση προς τον πρωθυπουργό.
«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».
Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε, προτείνει να ψηφιστεί έστω και με 151 βουλευτές, ώστε στην επόμενη βουλή να έρθει με απαίτηση για αυξημένη πλειοψηφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ ψηφίζει το άρθρο 32 γιατί δεν θέλει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης: Ενωτική η ομιλία Καραμανλή, από τον Σαμαρά είχαμε προσβολές και ύβρεις
- Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για τράπεζες και Γενικό Δείκτη το 2025
- Ζοζέπ Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης
- Λίβανος: Στόχος του Ισραήλ είναι η δημιουργία μιας ακατοίκητης νεκρής ζώνης στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο