Οι επενδυτές που ειδικεύονται στις αγορές «κόκκινων» δανείων με έκπτωση μαζεύονται στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει καμιά αξία στα χαλάσματα που άφησε μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στην πρόσφατη Ιστορία, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα για την Ελλάδα.

Οι επενδυτές που θα παρευρεθούν στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορούν να αναμένουν επίσης ότι θα τύχουν θερμής υποδοχής, σημειώνει το πρακτορείο. Άλλωστε, προσθέτει, οι εν λόγω επενδυτές θα παίξουν κεντρικό ρόλο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος το οποίο παραμένει πληγωμένο από τα επισφαλή δάνεια και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις με τα κεφάλαια που τόσο έχουν ανάγκη.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η οικονομία οδεύει για το τρίτο έτος ανάπτυξης, οι χορηγήσεις από τις ελληνικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μειώνονται και, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τον Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

“Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία, καλές επιχειρηματικές προτάσεις και έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερο, έχουν εξαιρετική ανάγκη από χρηματοδοτικά κεφάλαια”, αναφέρει ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή των κεφαλαίων αυτών είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω της η κρίση χρέους που έζησε η Ελλάδα, η οποία και την ανάγκασε να ζητήσει επανειλημμένα στήριξη από τους διεθνείς πιστωτές της. Οι δανειολήπτες δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους σχεδόν στο 50% των δανείων που οφείλονται στις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν επισφαλή δάνεια 88,6 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και το 2018 πούλησαν σε επενδυτές 12,5 δισ. ευρώ με εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.

Όμως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει να επιταχυνθούν οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μια πρόταση που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα μοντέλο στα ιταλικά πρότυπα, σύμφωνα με το οποίο το χρέος θα μεταφέρεται σε οχήματα ειδικού σκοπού τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο προβλέπει επίσης το ενδεχόμενο να δοθούν κρατικές εγγυήσεις για τα πιο ασφαλή χρεόγραφα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει το πράσινο φως για το σχέδιο από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται το δικό της σχέδιο για την αναμόρφωση των δανείων και την πώλησή τους σε επενδυτές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεθνείς επενδυτές θα πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα ελαφρύνουν τις τράπεζες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τραπεζίτες θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο στην Αθήνα. Από την πλευρά τους οι επενδυτές θα αναζητήσουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί μια αγορά στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

“Η μείωση των επισφαλών δανείων συνοψίζεται σε δύο στοιχεία”, αναφέρει ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank, η οποία τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε πακέτο ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,3 δισ. ευρώ. “Πρώτα, μια αγορά εξυπηρέτησης σε λειτουργία και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον”, προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι δύο άξονες στο νέο σχέδιο για την πρώτη κατοικία: Ποια δάνεια θα αφορά, ποιοι θα δικαιούνται επιδότηση