Νέο έργο κατασκευής, της φάσης Α2 της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) αναμένεται να ανακοινωθεί την στην ερχόμενη άνοιξη, αφού οι απαραίτητες διεργασίες έχουν προχωρήσει και μένει πια η έγκριση των τευχών δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και κατακυρωθεί, το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες, όπως ανακοίνωσαν επίσημα στελέχη της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Στη δαπάνη θα συμμετέχει, με συγχρηματοδότηση, και το ΕΣΠΑ, με ποσό ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμβολή του έργου

Το εν λόγω υδρευτικό έργο αντιμετωπίζεται ως μια σημαντική προσθήκη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς θα προσφέρει μια υποδομή στοιχειώδους σημασίας, ενισχύοντας τη λειτουργία του βασικού υδραγωγείου στον Αλιάκμονα. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες νερού, για τις περιπτώσεις κάλυψης έκτακτων αναγκών, αλλά και μελλοντικών αναγκών, που θα προκύψουν στις υπάρχουσες και τις νέες περιοχές, που αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη ευθύνης της ΕΥΑΘ.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που ακολούθησαν το γεγονός της διακοπής της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας από εργαζόμενους, η ΕΥΑΘ ΑΕ θέλησε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η φάση Α2 της ΕΕΝΘ προβλέπεται από το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, και θα αγγίξει τη δαπάνη συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ.

«Στην ΕΥΑΘ Α.Ε, ίσως για πρώτη φορά στην 20ετή επιχειρηματική της ιστορία, εκπονήθηκε και υλοποιείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων αξίας 175 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει δεκάδες μελέτες και έργα στον τομέα της συντήρησης, αντικατάστασης και επέκτασης των υποδομών του υδροδοτικού και αποχετευτικού συστήματος της πόλης, κάποια από τα οποία δυστυχώς θα έπρεπε να είχαν μελετηθεί και υλοποιηθεί πριν από αρκετά χρόνια» υπογραμμίζεται.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ, Α2 φάση),
  • Τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης (έργα περιοχής Δενδροποτάμου και κόμβου Κ16), ύψους 7,5 εκατ. ευρώ,
  • Η επέκταση του τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης (4,1 εκατ. ευρώ),
  • Η συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού (5,4 εκατ.),
  • Τα αποχετευτικά έργα αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και παραλιακού αγωγού (5,4 εκατ. ευρώ).

Στην ανακοίνωση του ΕΥΑΘ περιλαμβάνεται επίσης και ένα σχόλιο σχετικά με τη λειτουργία των σημερινών εγκαταστάσεων: «Mέχρι σήμερα, δυστυχώς, μόνο το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας (χημείο) λειτουργεί από τις αρχές του 2018 με μόνιμο προσωπικό της ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι -σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων- δεν υπάρχει επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την ανάληψη από την εταιρεία της πλήρους λειτουργίας τους. Η διοίκηση λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης για την ομαλή και ποιοτική τροφοδοσία με πόσιμο νερό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων, με τεκμηριωμένη πρότασή της προς το εποπτεύον υπουργείο ζήτησε την έγκριση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ επιπλέον 80 νέων θέσεων προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και τα υφιστάμενα κενά στελέχωσης στο διυλιστήριο».

Η ΕΥΑΘ ενισχύει την κοινωνική της μέριμνα

H ΕΥΑΘ δεν παραλείπει να τονίσει και το στοιχείο της κοινωνικής μέριμνας, που έχει επιδείξει, αφού κατόρθωσε να συγκρατήσει το πλεονάζον οικονομικό κόστος, αλλά να παρουσιάσει και πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, σε μια διετία με σοβαρά και κοστοβόρα προβλήματα, που η εταιρεία απέδωσε στην αποεπένδυση των προηγούμενων ετών και σε εξωγενείς παράγοντες. Βάσει αυτού, η επιχείρηση αποφάσισε να προτείνει προς έγκριση, για πρώτη φορά, στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τα συναρμόδια υπουργεία, σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς σχεδόν όλων των κατηγοριών των καταναλωτών της, προσπαθώντας να ενισχύσει το κοινωνικό μέρισμα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με αυτή τη λογική θα διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική των επόμενων ετών, προωθώντας το στοιχείο της ενθάρρυνσης των καταναλωτών, να συνεχίσουν να διαχειρίζονται με σεβασμό το φυσικό πόρο του νερού, αλλά και διευρύνοντας την πρόσβαση και σε πιο ευάλωτες ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο ΔΣ της ΕΥΑΘ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νερό του Ψηλορείτη στη λίστα με τα 80 καλύτερα εμφιαλωμένα νερά του κόσμου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες και χωρίς «Βέλος» – Έρχεται ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2