Ανάπτυξη της τάξεως του 2% για φέτος, 2,2% για το 2019 και 2,3% για το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το αν θα συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στις χειμερινές της προβλέψεις, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με το φθινόπωρο.

Στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, είχε εκτιμηθεί ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 2% για όλη την περίοδο 2018-2020. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν είχαν «αστερίσκο» καθώς αναφερόταν ρητά ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων.

Στην έκθεση, αναφέρεται ρητά ότι ναι μεν προβλέπεται ανάπτυξη άνω του 2% για φέτος και για του χρόνου, ωστόσο, η πορεία της οικονομίας συναρτάται άμεσα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί 0,8% για το 2018, 0,7% για το 2019 και 1,3% για το 2020. Το φθινόπωρο, η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 1,2% για το 2019 και 1% για το 2020.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη το 2019 και το 2020 είναι ελαφρώς αναθεωρημένες προς τα πάνω, σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο, όταν προέβλεπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή στο 2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωζώνη από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 2020, καθώς και στην ΕΕ από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 στο 1,5% και 1,7% αντιστοίχως.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Μέτρα έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν σε περίπτωση μη συμφωνίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και δικαστικές αποφάσεις – Τι λέει για τράπεζες και ανάπτυξη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: IHS Markit: Μόνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπορούν να φέρουν πραγματική ανάπτυξη