ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες, εν τούτοις δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το «μέτωπο» της 4ης Τακτικής Ανακρίτριας, που έχει πάρει τη σκυτάλη της δικαστικής ετυμηγορίας για την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου των Folli Follie.
Στην Ανακρίτρια, έχει φτάσει από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το πόρισμα-φωτιά του οικονομικού Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Πρόκειται για ένα πόρισμα 132 σελίδων, εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, που αφορά το πρώτο από τα πολλά σκέλη που έχει η αμαρτωλή ιστορία των Folli. Για την οποία αποδίδονται οι («δεμένες» νομικά) κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που βαρύνουν 13+1 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Παρά το γεγονός ότι ο πολύπειρος οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος στο παρελθόν έχει στείλει στη φυλακή ορισμένα από τα φανταχτερά «άνθη του κακού» (Λαυρεντιάδης, Λιακουνάκος, Ρέστης, Μαρτίνης), κατάφερε να φέρει σε πέρας τη στοχευμένη έρευνά του σε χρόνο ρεκόρ, η συνέχεια δεν φαίνεται να είναι η αναμενόμενη. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, εκείνο που κυριαρχεί είναι η… ακινησία. Με το πόρισμα να παραμένει επί της ουσίας «στο συρτάρι» ή στο «ψυγείο» της Τακτικής Ανακρίτριας.
Αναμφίβολα ο φόρτος εργασίας των δικαστικών λειτουργών, είναι μια γνώριμη παθογένεια, που προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες στους χρόνους έκβασης των υποθέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το ζήτημα των Folli Follie δεν είναι κάτι απλό και συνηθισμένο, που περιμένει να πάρει τη σειρά του. Συνιστά ένα μέγα σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς και της ελληνικής επιχειρηματικότητας, το οποίο με οικονομικούς όρους είναι πολλαπλάσιο εκείνου του σκανδάλου Κοσκωτά…
Η κακοσμία από το «σάπιο μήλο» των Folli Follie «μεταφράζεται» σε απώλειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους της εταιρείας, η οποία είχε αναγάγει σε… επιστήμη την πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων και την συνακόλουθη παραπλάνηση των επενδυτών. Οι απώλειες αυτές είναι 15 φορές μεγαλύτερες, σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη υπεξαίρεση των 100 εκατ. ευρώ (33,5 δισ. δραχμές τότε) από την Τράπεζα Κρήτης του «χρυσοδάκτυλου» Γιώργου Κοσκωτά.
Κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την αποκάλυψη
Με όλα τούτα, μοιάζει να είναι αυτονόητος ο υψηλός βαθμός προτεραιότητας, που έχει η ταχύτερη δικαστική αντιμετώπιση του σκανδάλου των Folli Follie, το οποίο στις αρχές Μαΐου θα συμπληρώσει έναν χρόνο από τότε που αποκαλύφθηκε…
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίσθηση που αρχικά είχε δοθεί σε νομικούς κύκλους, ήταν ότι η 4η Ανακρίτρια που είχε αναλάβει να τρέξει την υπόθεση, θα ξεκινούσε την κλήτευση μαρτύρων από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Προκειμένου στη συνέχεια και με πιθανές άλλες, δικές της έρευνες, να κριθεί ποιοι και πόσοι από τους εμπλεκόμενους, θα προφυλακιστούν ή όχι.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα όμως, επικρατεί ….σιγή ασυρμάτου αναφορικά με την πορεία των δικαστικών εξελίξεων, κάνοντας όλους να πιστεύουν ότι αυτές δεν έχουν καν ξεκινήσει. Στο βαθμό μάλιστα, που όντως τούτα, απηχούν επακριβώς την πραγματικότητα, νομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι καιρός να ακουστεί κάποιο «ηχηρό σήμαντρο», από τις ανώτερες δικαστικές βαθμίδες. Προκειμένου κάτι να αρχίσει να κινείται…
Ποιοι χορεύουν το ‘’ταγκό’’ των κακουργημάτων
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως όλων αυτών, με το πόρισμα Δραγάτση αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σε πρόσωπα τα οποία στελέχωναν στον παρελθόν την αμαρτωλή εταιρεία. Τους καταμαρτυρείται απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, αλλά και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, λόγω των μετοχικών θέσεων που είχαν στη Folli και των ζημιών που υπέστησαν, τόσο το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, όσο και Ασφαλιστικοί φορείς. Αδίκημα ιδιαίτερα βαρύ το δεύτερο, καθώς επισείει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στα κακουργήματα περιλαμβάνεται και αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Πέραν του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Καίτης και του γιου τους Τζώρτζη, το… «ταγκό» των κακουργημάτων χορεύουν και τα παλαιά μέλη του ΔΣ των Folli: Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνη Νιώτη, Ζαχαρίας Μαντζαβίνος (πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), Περικλής Σταματιάδης και Ευάγγελος Κουμανάκος. Οι τρεις τελευταίοι ήταν και μέλη της ελεγκτικής επιτροπής. Σε αυτούς προστίθενται ο οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης (του οποίου η «κλειδωμένη» μετακίνηση στο Δ.Σ του Υπερταμείου ακυρώθηκε), ο διευθυντής λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος, ο προϊστάμενος του εσωτερικού ελέγχου Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής της θυγατρικής στην Κίνα Ιωάννης Μπεγιέτης, αλλά και ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Βαρθαλίτης. Στη «λίστα» των διώξεων είναι και ο διευθυντής στην Κινέζικη θυγατρική, Λο Τσιν Τσουέν.
Για τους συνολικά 13 Έλληνες εμπλεκόμενους έχει εκδοθεί εντολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ έχουν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Έρχεται ακόμη πιο «καυτός» ο δεύτερος κύκλος των ερευνών
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν εξελίξει έρευνα του Γιάννη Δραγάτση ανεβάζει στροφές και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της. Το οποίο πιστεύεται ότι θα είναι πολύ πιο ‘’καυτό’’ από το πρώτο.
Στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Λογιστικής τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), που είναι η Εθνική Εποπτική Αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος. Και στις δύο περιπτώσεις εγείρονται αρκετά «ακανθώδη» ερωτήματα για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο των Folli. Αν δηλαδή ενήργησαν με την δέουσα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που απαιτούσε εξ αρχής η υπόθεση, ή όχι.
O Γιάννης Δραγάτσης έχει ακόμη δώσει εντολή σε κεφαλαιαγορά και ΕΛΤΕ, για τη διενέργεια ελέγχων σε βάθος 15ετίας, στα οικονομικά στοιχεία των Folli Follie. Οι πληροφορίες λένε ότι η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς, μετά από ένα παρατεταμένο «κλωθογύρισμα» είναι τώρα έτοιμη για την επιβολή νέων προστίμων, που αφορούν τον πλαστογραφημένο ισολογισμό χρήσης των Folli Follie του 2016.
Κινεί ακόμη τα νήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Στην αγορά πάντως, κοινή είναι η αίσθηση ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει καταφέρει να κερδίσει πολύ χρόνο, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 9 μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Η οικογένεια μάλιστα, παρά τα όσα γίνει, δεν φαίνεται να έχει χάσει το κέφι της, όπως αποδείχθηκε με το χαλαρό πάρτι-πρόκληση που οργάνωσε παραμονές των Χριστουγέννων ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, στο σπίτι του στην Εκάλη, γεγονός που αποκάλυψε το mononews.gr.
Κοινή αίσθηση είναι επίσης και το ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στα Folli, όπου οι αλληλοδιαδοχικές εναλλαγές προσώπων στο Δ.Σ συντελούνται βροχηδόν. Σε περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε ατέρμονες διεργασίες το βερμπαλιστικό (αν όχι ουτοπικό) σχέδιο διάσωσης με άξονα τη «νέα» Folli Follie.
Τα νέα μέλη του ΔΣ των Folli Follie φαίνεται να είναι πολύ απασχολημένα με τη «σωτηρία» της εταιρείας και ίσως γι’ αυτό δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τις κραυγαλέες ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένωση Επενδυτών: Δεν πήρε την προσωρινή διαταγή για την Folli – Ετοιμάζει νέες αγωγές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Διαφωνίες στο ΔΣ για τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, δυσαρέσκεια για τους συμβούλους
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάθεση στελέχους Υπερταμείου για Folli Follie: Το σπίτι στις Σπέτσες έχει αξία 36 εκατ. και το έδωσαν σε φίλο τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών