ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Θα ήταν λάθος να πιστέψει η Ελλάδα ότι θα μπορεί να δανείζεται πάντα με (σχετικά) χαμηλά επιτόκια», τονίζει, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο mononews.gr, o Andrew Kenningham, οικονομολόγος της Capital Economics και υπεύθυνος για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας της, αν και αναγνωρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με ομόλογο διάρκειας 5,2 ετών ως θετικό βήμα για την επιστροφή στην «κανονικότητα».
Τονίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, στην πρώτη της έξοδο μετά τα μνημόνια, σε μια ευνοϊκή συγκυρία, η οποία διευκόλυνε την πρώτη αυτή απόπειρα άντλησης χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, και θα ήταν λάθος να θεωρήσει ότι αυτό το πρώτο εγχείρημα δείχνει και τη συνέχεια.
Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Kenningham χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, «μονόδρομο» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά πως, αν καθυστερήσουν πολύ οι εκλογές, υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.
1) Την εβδομάδα που πέρασε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με μια σχετικά μικρή ομολογιακή έκδοση. Συνιστά αυτό επιστροφή στην κανονικότητα;
Είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές ομολόγων είχαν μια ιδιαίτερη δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω αλλαγής της αντίληψης για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό βοήθησε την Ελλάδα να δανειστεί ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν, οπότε θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορεί πάντα να δανείζεται με τόσο σχετικά χαμηλά επιτόκια.
2) Παρά την πολύχρονη κρίση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως αποτυπώνονται στην πορεία του ΑΕΠ, χαρακτηρίζονται ακόμη χαμηλοί. Πώς μπορεί να ενισχυθούν οι κρίσιμοι αριθμοδείκτες της οικονομίας;
Δεν υπάρχει εύκολη λύση. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συστήνουν εδώ και χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί. Η άλλη λύση είναι η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο ταχύτατης ανάπτυξης, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αλλά μόνο μετά από μια πολύ οδυνηρή χρηματοοικονομική κρίση και ύφεση. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
3) Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ενός Grexit;
Υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όχι τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η πίεση στην ελληνική οικονομία έχει μειωθεί και οι πολιτικές εντάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο/Βρυξέλλες έχουν περάσει τη χειρότερη φάση τους.
Οι αγορές ανησυχούν πλέον περισσότερο για την Ιταλία.
4) Καιρό τώρα οι τράπεζες είναι ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς, πιεζόμενες από τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων» δανείων. Υπάρχει βιώσιμη επιλογή για την «επόμενη ημέρα» ή θα οδηγηθούμε σε ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων ή και συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος;
Δεν είμαι ειδικός στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν αναμορφώσει και ανακεφαλαιοποιήσει με επιτυχία τραπεζικούς κλάδους υπερφορτωμένους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα.
5) Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική πορεία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να επικρατεί η Νέα Δημοκρατία. Εσείς πώς πιστεύετε πως θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μετά τις εκλογές και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την οικονομία μια παρατεταμένη προεκλογική ακινησία;
Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχει ο κίνδυνος μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και, το σημαντικότερο, να καθυστερήσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά τις εκλογές, θα ήταν σίγουρα καλύτερο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση με σαφή εντολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων
- Παρίσι: Σε δεινή κατάσταση το Λούβρο, ζήτησε επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση
- Επιχείρηση του «Ελληνικού FBI» κατά κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων
- Δικαστικοί Συντάκτες κατά ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη τύπου του Μιχάλη Πικραμένου – Τι καταγγέλλουν