ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην ανακοίνωση ότι προχωρά σε κήρυξη πτώχευσης προέβη σήμερα η γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Germania, μέσω του επίσημου ιστοτόπου της. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας με τα 37 μόλις αεροσκάφη διευκρίνισαν συμπληρωματικά ότι ακυρώνονται και όλες οι πτήσεις, που επρόκειτο να εκτελέσουν τα αεροπλάνα της εταιρείας το επόμενο διάστημα.α
Τα δρομολόγια της εταιρείας εξυπηρετούσαν κυρίως Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, που κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο προς τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μερικά ακόμη αεροδρόμια που εξυπηρετούσε ήταν της Τουλούζης, στη Γαλλία, το Arlanda στη Στοκχόλμη, αλλά και το Gatwick του Λονδίνου. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο έκοβε 4 εκατομμύρια εισιτήρια.
Ο κύριος λόγος, για τον οποίο η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωσή της, είναι η αδυναμία της να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε ρευστότητα. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κάρστεν Μπάλκε, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση», ενώ ζήτησε συγνώμη, τόσο από τους εργαζομένους της εταιρείας, που χάνουν τη δουλειά τους, όσο και από τους πολίτες, που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια, για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν.
Δύσκολη η αποζημίωση των πελατών
Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποζημιώσουν τους ανθρώπους, που έχουν κάνει απευθείας κράτηση εισιτηρίου, μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν κλείσει εισιτήρια, μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, ίσως μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα τους, κλείνοντας εισιτήρια σε άλλη πτήση, με τα λεφτά, που έχουν ήδη δώσει. Η εταιρεία συμβουλεύει τους τελευταίους να απευθυνθούν στον ταξιδιωτικό πράκτορα, που τους έκανε την κράτηση.
Στους λόγους για τους οποίους οδήγησαν στην αδυναμία κίνησης της ρευστότητας της εταιρείας, ο Μπάλκε υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση, που έγινε το καλοκαίρι, στην τιμή της κηροζίνης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έλαβε χώρα το ίδιο διάστημα. Επιπροσθέτως, η προσθήκη νέων αεροσκαφών στο στόλο της εταιρείας παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις, οδηγώντας σε ασύμφορες εργασίες συντήρησης των αεροσκαφών που ήδη υπήρχαν.
Όλα αυτά, που ο Μπάλκε χαρακτήρισε «απρόβλεπτες εξελίξεις», ήταν οι παράγοντες που επιβάρυναν δραστικά την εταιρεία και την οδήγησαν, τελικά, στην πτώχευση.