ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελαφρά πτώση καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα λόγω σημαντικής επιδείνωσης των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 99,6 (από 101,6) μονάδες. Στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, με το τελευταίο μάλιστα να κινείται σε υψηλά 10ετίας.
Από την άλλη πλευρά όμως, η μεγάλη επιδείνωση του κλίματος που καταγράφεται στις Υπηρεσίες αντισταθμίζει την άνοδο στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βελτιώνεται για έναν ακόμη μήνα.
Στην τρέχουσα συγκυρία το οικονομικό κλίμα συνδιαμορφώνεται από διαφορετικούς παράγοντες. Την αναζήτηση κατεύθυνσης στους πρώτους μήνες εκτός των προγραμμάτων, τη διαμόρφωση νέων όρων χρηματοδότησης της οικονομίας, την προεκλογική δυναμική και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Παρατηρούμε ότι, όπως άλλωστε και σε προηγούμενες περιόδους προεκλογικά, υπάρχει το τελευταίο διάστημα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και πως αυτή οδηγεί και σε βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Οι αποφάσεις και εξαγγελίες, ιδίως όσες αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. σε φοροελαφρύνσεις, παροχή επιδομάτων, αλλά και αυτές για προσλήψεις μεταβάλλουν τις προσδοκίες των οικονομικών μονάδων.
Στην πλευρά τον προσδοκιών των επιχειρήσεων ευρύτερα, όμως, η εικόνα είναι μικτή τους τελευταίους μήνες. Σε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών και σε άλλους επιδείνωση, ανάλογα με το αν απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση ή στο εξωτερικό. Άλλωστε, για τις εξωστρεφείς οικονομικές μονάδες, είναι πολύ σημαντικές οι εκτιμήσεις για βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και ιδίως για την εξέλιξη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες από το εξωτερικό.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκε οριακά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, ανκαι οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν, ενώ ο δείκτης αποθεμάτωνκαταγράφει αποκλιμάκωση
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται περαιτέρω, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας καλυτερεύουν, με τις προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία ουσιαστικά να μη μεταβάλλονται. Εξασθενεί όμως η πρόθεση για αποταμίευση
Όσον αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Ιανουάριο (κατά 1,4 μον., στις 106,1 μον. για την ΕΕ και κατά 1,4 μον., στις 106,2 μονάδες για την Ευρωζώνη).
Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-1,8), τις Υπηρεσίες (-1,2) και το Λιανικό εμπόριο (-1,8). Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες ανέκαμψαν στις Κατασκευές (+0,9), αλλά και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,4). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε στην Γαλλία (+0,5) και επιδεινώθηκε στην Ιταλία (- 1,3), την Γερμανία (-0,8), την Γαλλία (-2,0) και την Ολλανδία (-4,1), παραμένοντας αμετάβλητος στην Ισπανία (+0,1).
Στην ΕΕ, η χειροτέρευση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του δείκτη στην Πολωνία (-3,6), η οποία συνεπικουρείται από την επιδείνωση του κλίματος και στο Ην. Βασίλειο (-1,7). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, όπως και στην Ευρωζώνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο.
Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +0,6 και +0,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης αλλά και τα εκτιμώμενα αποθέματα.
- Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +8,4 και +11,0 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να παραμένει αμετάβλητη σε αμφότερες τις δύο ζώνες.
- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -0,6 και -1,9 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν ελαφρά κλιμάκωση στην Ευρωζώνη και αποκλιμάκωση στην ΕΕ, με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες να εξασθενούν στην Ευρωζώνη και να βελτιώνονται στην ΕΕ.
- Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +5,3 και +8,2 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται στην ΕΕ και αποδυναμώνονται στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώνονται στην ΕΕ και επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στουρνάρας – Καραβίας: «Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς βλέπουν οι μεγάλες ευρωπαïκές τράπεζες την πορεία του ελληνικού 5ετούς ομολόγου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δήμος Αθηναίων: Απάντησε στο ΚΚΕ – Κανένας πλειστηριασμός ακινήτου ευάλωτου δημότη
- Σταϊκούρας: Καθοριστική η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών – Πώς θα μας βοηθήσει
- Beta Χρηματιστηριακή: Τα top picks στο ΧΑ για το 2025
- Υπουργείο Παιδείας: Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου στον Πειραιά