ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν “παγώνει” η υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να υποβάλουν πόθεν έσχες, μέχρι την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Με την υπ’ αριθμ. 9/2019 απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει κάποιες δικαστικές ενώσεις. Πλέον, δικαστές και εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για όλους τους υπόχρεους.
Την 1η Μαρτίου θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Την κύρια προσφυγή την υπογράφουν όλες οι δικαστικές ενώσεις.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (που δεν υπογράφουν η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος) χαρακτηρίζονται ασύμβατες με το σύνταγμα αρκετές απο τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν μετά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ.
Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε ακυρώσει ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και μάλιστα είχε “παγώσει” για τους δικαστικούς λειτουργούς την υποβολή του πόθεν έσχες, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
Οι δικαστικές ενώσεις συνεχίζουν να αντιδρούν, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο επιλογής των μελών του οργάνου που θα ελέγχει τις δηλώσεις τους και για την υποχρέωση δήλωσης μετρητών χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που κατέχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μάχη» στο ΣτΕ για τα «δώρα» των Δημοσίων Υπαλλήλων: Τι υποστήριξε το Δημόσιο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΣτΕ θα κρίνει τον Μουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνής